Biden szerint Netanjahu saját politikai túlélése miatt nyújtja el a gázai háborút

külföld
június 05., 11:06

Minden okunk megvan arra következtetni, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a saját politikai túlélése végett nyújtja el a gázai háborút - mondta Joe Biden amerikai elnök a Time magazinnak adott interjújában.

Az izraeli kormány sértetten reagált, Biden szóhasználatát a diplomáciai életben szokatlannak minősítve - írja a Guardian.

Netanjahu népszerűsége nagyot zuhant a Hamász október 7-ei terrortámadása után, ami tragikusan világított rá az izraeli védelmi rendszer gyengeségeire. A legtöbb elemző egyetért abban, hogy ha most tartanának választásokat, Netanjahu vereséget szenvedne, ami azt jelenthetné, hogy folytatódhatnának az ellene korrupciós vádakkal indított perek. De a választásokat a háború utánra halasztották, vagy legalábbis addig, amíg a komolyabb hadműveletek nem zárulnak le.

A Time újságírója az interjú közben azt kérdezte Bidentől, hogy azt gondolja-e, Netanjahu a saját politikai túlélése végett nyújtja el a háborút. Az elnök erre azt válaszolta, hogy nem kommentálná a dolgot, de az embereknek minden okuk megvan arra, hogy ilyesmire következtessenek.

Biden a jelek szerint figyelmeztetni akarta az izraeli miniszterelnököt, de nem elidegeníteni. Kedden, az interjú megjelenése után egy újságíró ugyanis megkérdezte tőle, hogy Netanjahu szerint „politizál-e a háborúval”, mire ő azt válaszoltra, hogy „nem hiszem. Egy komoly problémát próbál megoldani.”


Kiemelt videóink