Kendőzetlenül beszélnek az egri választókerületek átrajzolásáról helyi fideszesek Egerben

POLITIKA
június 05., 18:24

A Partizán megszerzett egy csaknem nyolcperces hagfelvételt, amelyen három fontos egri fideszes politikus azt próbálja megfejteni, hogy lenne érdemes átrajzolni a térség választókerületeit ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt szállíthassák a Fidesz jelöltjei. Pajtók Gábor, az egri térség országgyűlési képviselője, Habis László, a város korábbi fideszes polgármestere és Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés szintén fideszes alelnöke arról beszélgetnek, hogy „kimatekozzák”, hogy „mi az, ami még törvényileg abszolút belefér és járható, de esetlegesen a mi érdekeinkkel sem ütközik”.

Pajtók Gábor
photo_camera Pajtók Gábor Fotó: Nemes Robert/ Pajtók Gábor Facebook-oldala

Többféle ötlet felmerül, az is, hogy mindegyik körzetben minél több kormánypárti szavazó legyen és az is, hogy úgy alakítsák ki a térképet, hogy ahol biztosan veszítenek, oda minél több nem fideszes szavazatot csatoljanak. Mindegyik megközelítés a Fidesz érdekei mentén történik. Úgy kell „hajlítani, ahogy számunkra a legfontosabb. Azért lenne jó, mert ki tudja hány évre fog ez szólni” - érvel a felvételen Szabó Róbert megyei közgyűlési alelnök.

Hogy ki a fideszes szavazó, azt a Kubatov-listából tudják, ahogy erre a felvételen is utalnak. Többször egyértelműen kiderül, pontos tudásuk van a választók preferenciáiról.

Szabó azt mondja a felvételen, Barta Viktor megyei jegyző „elvállalta”, hogy segít nekik. Barta a Partizán megkeresésére azt mondta, Szabó Róbert a szakmai véleményét kérte ki a kerületek kialakításakor, de nem tudta visszaidézni, hogy pontosan mi hangzott el kettejük között.

Egerben azért kellett 2023-ban átrajzolni a választókerületi határokat, mert a város lakossága 50 ezer fő alá csökkent, így a 12 választókerületből 10-et kellett csinálni. Az ezekben győztes egyéni képviselők határozzák meg a város közgyűlésének erőviszonyait, ami értelemszerűen nagymértékben befolyásolja a polgármester mozgásterét – írja a Partizán. A szokatlanul bonyolult egri viszonyokról Molnár Kristóf írt a 444-en ebben a cikkben.

Kiemelt videóink