A D-napi megemlékezésre tartva halt meg egy II. világháborús veterán

GYÁSZ
június 06., 12:41

Egy veteránszervezet megerősítette, hogy meghalt egy II. világháborús amerikai haditengerészeti veterán, aki a D-napi partraszállás 80. évfordulója alkalmából utazott Franciaországba.

Robert „Al” Persichittit a New York állambeli Rochesterből május 30-án egy németországi kórházba vitték, miután az Európába tartó hajó fedélzetén rosszul lett. Másnap, 102 éves korában meghalt.

A „nagyszerű, szerény emberként” emlegetett Persichitti részt vett a szövetségesek Japán elleni hadműveletében. A Honor Flight veterán szervezet, aminek Persichitti is a tagja volt, a közösségi médiában megerősítette a halálhírt, és azt írták, a férfi „habozás nélkül, bátran szolgálta hazáját”.

A nonprofit szervezet segít a volt amerikai katonákat elszállítani az adott háborúk emlékhelyeire, amikben harcoltak.

A 102 éves férfit a New Orleans-i Második Világháborús Nemzeti Múzeum választotta ki a normandiai eseményre, ami fizette és szervezte az utazást – jelentette a CBS News helyi leányvállalata.

Két, korhű egyenruhába öltözött férfi nézi a brit 16. légideszant dandár és a francia 11. ejtőernyősdandár közös emlékugrását Sannerville közelében. 1944. június 6-án, 75 éve kezdődött a normandiai partraszállás Nyugat-Európa felszabadítására.
photo_camera Két, korhű egyenruhába öltözött férfi nézi a brit 16. légideszant dandár és a francia 11. ejtőernyősdandár közös emlékugrását Sannerville közelében. 1944. június 6-án, 80 éve kezdődött a normandiai partraszállás Nyugat-Európa felszabadítására. Fotó: Fred Tanneau/AFP

„Nagyon izgatott vagyok, hogy indulhatok” – mondta a Persichitti a WROC-TV műsorszolgáltatónak egy nappal az indulás előtt. Azt mondta, a kardiológusa bátorította az utazásra.

Al DeCarlo, aki Persichitti mellett szolgált Japánban, szintén részt vett az utazáson. A rochesteri helyi médiának elmondta, hogy barátja nem egyedül halt meg. „Az orvos vele volt, békében volt, és jól érezte magát” – mondta az ABC hírügynökséghez tartozó WHAM-TV szerint. „Betette a telefonjába a kedvenc énekesét, Frank Sinatrát, és békésen távozott közülünk” – mondta.

Együtt szolgáltak Ivo Dzsimán, azon a japán szigeten, amit az USA 1945-ben foglalt el az ország császári hadseregétől.

Persichitti 46 éves barátja, William Leone lelkész elmondta a WHAM-TV-nek, hogy „igazán életvidám volt”, és a helyi iskolákban meglátogatta a gyerekeket, hogy beszéljen nekik az élményeiről.

A veterán egykor tanár is volt. Áprilisban az egyik helyi iskola diákjai segítettek megszervezni a tiszteletére rendezett születésnapi ünnepséget.

2020-ban az akkori szenátor, Rich Funke a New York Állami Szenátus Veterán Hírességek Csarnokának kitüntetettjévé nevezte ki. A rochesteri Honor Flight helyi csoportja azt mondta, hiányozni fog nekik.

Az utolsó I. világháborús veterán egyébként 2012-ben halt meg. (BBC)

Kiemelt videóink