A fideszes polgármester a bírósági döntés ellenében is végigvitt egy építkezést, az önkormányzatnak pedig nem is szólt a perről

POLITIKA
június 07., 14:30
  • Ócsa önkormányzata 2021-ben 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bölcsőde bővítésére.
  • Az építési engedélyt azonban megtámadták a bíróságon, mivel több probléma is volt vele. Például nem minden esetben volt valósághű.
  • Folyamatban lévő per alatt kezdte el az építkezést az önkormányzat, majd annak ellenére is átadták a bővítést, hogy időközben felfüggesztette az építési engedély végrehajtását a bíróság.
  • Bár a terveken szerepeltek új parkolók, azok nem készültek el, a műszaki ellenőr mégis készre jelentette a projektet. Erre alapozva a kormányhivatal kiadta a használatbavételi engedélyt.
  • Két hónapja a bíróság megsemmisítette az építési engedélyt, a használatbavételi engedély iránt pedig jelenleg is peres eljárás van folyamatban.

Rendkívüli testületi ülést tartottak szerda délután Ócsán, melyen mindössze egyetlen napirendi pontot tárgyaltak volna a városvezetők: „a Budapest Környéki Törvényszék 102.K.684/2021/178. számú ítéletében” foglaltakat. Hogy mi is történt a választások előtt négy nappal megtartott rendkívüli ülésen, illetve, hogy miről is szól a bírósági ítélet, már Gallai Zoltán képviselő Facebook-videójából derül ki.

Az ülés összehívását a Budapest Környéki Törvényszék 2024. április 5-i ítélete indokolta. „Ebben az ítéletben a törvényszék megsemmisítette a Manóvár Bölcsőde bővítésének építési engedélyét és jelen pillanatban a Manóvár Bölcsőde használatbavételi engedélye is per alatt áll” - mondta a képviselő.

„Félő, hogy ha a használatbavételi engedélyt is megsemmisíti a bíróság, akkor a bölcsőde bezárásra kerül, ezt szerettük volna elkerülni” - hallható a videón.

A rendkívüli ülést a független képviselők többször is próbálták összehívni, ám azt Bukodi Károly polgármester korábban rendre elutasította. Most ugyan kiírta, ám azon nem vett részt, sőt, az alpolgármester, a jegyző, és a fideszes képviselők sem voltak jelen.

A polgármesternek egyébként a jelek szerint volt jobb dolga is, minthogy a megsemmisített építési engedélyről és a bírósági ítéletről egyeztessen hivatalában. Az Index videóján látszik, hogy az első sorból hallgatta Orbán Viktor beszédét a szerda délutáni dabasi fórumon.

Bal alsó sarokban Ócsa polgármestere, Bukodi Károly
photo_camera Bal alsó sarokban Ócsa polgármestere, Bukodi Károly

Az első perctől kezdve gond volt az építési engedéllyel

A szerdai események a Manóvár Bölcsőde bővítésének hosszúra nyúló, kacifántos és egészen elképesztő történetének újabb fejezetét jelentik. A sztori még 2021-ben kezdődött, a terv az volt, hogy 24 férőhellyel és két új csoportszobával bővítik a város bölcsődéjét, amire 270 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is kapott a város. Rövid időn belül azonban egy keresetlevél érkezett a bírósághoz az építési engedély felülvizsgálata érdekében. Egy magánszemély perelte a kormányhivatalt, mert szerinte az engedély több hibát is tartalmazott. A peres eljárásba az önkormányzat a képviselőtestület felhatalmazása nélkül belépett, és több millió forintért szerződött le egy ügyvédi irodával.

Bő másfél évvel később, 2022 végén a bíróság szakértői bizonyítást rendelt el a perben. Mindezek ellenére az építkezés 2023 januárjában elkezdődött.

link Forrás

2023 nyarán elkészült az igazságügyi szakértői vélemény. A bíróság a szakértői véleményben foglaltakra is figyelemmel azonnali jogvédelmet adott,

elrendelte az építési engedélyt megadó határozat halasztó hatályát, azaz felfüggesztette az építési engedély végrehajtását.

Az azonnali jogvédelem iránti kérelem egyszerűen megfogalmazva annyit jelent, hogy a bíróság még nem hoz ítéletet, de valószínűsíti, hogy az azonnali jogvédelem iránti kérelemben szereplő tények megfelelnek a valóságnak, azok valószínűsítik a felperes által állított jogsérelmet, ezért a további károsodás megelőzésének érdekében elrendeli a jogvédelmet. Az önkormányzat megfellebbezte a döntést.

Az önkormányzat által készített tervekkel a szakvélemény, és a jogerős ítélet szerint egyebek mellett két fő probléma volt. A keresetet benyújtó hiányolta a forgalmi rend módosítását, amire a környék túltelítettsége miatt lett volna szükség. A másik gondot pedig a parkolók jelentették, mellyel kapcsolatban már a terv sem volt egészen pontos. A helyi építési szabályzat szerint 20 négyzetméterenként kell egy új parkolót létesíteni, ami alapján a bölcsőde bővítéséhez 4-5 új parkolót kellett volna kialakítani. Ez szerepelt a terveken, sőt, maga a polgármester is kötelezettséget vállalt azok kialakítására. És bár a parkolók ott voltak a terveken, a területükön lévő tűzcsapot már nem tüntették fel. Ennek kiváltása és megszüntetése bár lehetséges, rengeteg pluszmunkát jelentene.

Mindenesetre így már maga az építési engedélyezési terv sem volt valósághű és maradéktalanul teljesíthető.

Nincs parkoló, de jól van az úgy

2023 szeptemberére végül elkészült a bővítés, a műszaki ellenőr pedig készre jelentette a projektet, és úgy találta, hogy az építési engedélyben foglaltak szerint minden megvalósult.

Az önkormányzat kérte a készre jelentett bölcsőde használatbavételi engedélyét a kormányhivataltól. Idén januárban a hatóság a helyszíni szemlét követően szintén mindent rendben talált és rövid időn belül kiadta az engedélyt.

Pedig aztán a bíróság 2024 tavaszi, az építési engedély megsemmisítéséről szóló ítéletéből kiderült, hogy

  • nem létesültek parkolók,
  • nem volt megoldott a külső csapadékvíz elvezetése
  • és a forgalmi rend módosítás sem történt meg.

A használatbavételi engedély megsemmisítéséért az építési engedélyt is perlő magánszemély indított egy újabb pert.

A Manóvár Bölcsőde bővítésének átadása 2024 márciusában. Középen Bukodi Károly fideszes polgármester és Hornung Ágnes államtitkár
photo_camera A Manóvár Bölcsőde bővítésének átadása 2024 márciusában. Középen Bukodi Károly polgármester és Hornung Ágnes államtitkár Fotó: Ócsa/Facebook

És hogy még egy csavar legyen a történetben, a 2021-ben indult problémahalmazról és a perről a város független képviselői csak most, 2024. február 28-án szereztek tudomást.

A polgármester többek véleménye szerint teljesen elzárkózik a témát illetően: nem kommunikál, nem lehet vele egyeztetni sem. A felperes szerette volna peren kívül békés úton rendezni a helyzetet, azonban ez az együttműködés hiánya miatt nem jött össze.

Mi is szerettük volna megkérdezni a polgármestertől, hogy miért nem vett részt a szerdai rendkívüli testületi ülésen, miért nem készítettek eddig új építési engedélyt a bölcsődéhez a bíróság ítéletében foglalt hiányosságok megszüntetése érdekében, és hogy ez mikor fog megtörténni. A polgármesteri hivatalban azonban nem értük el, számos egyeztetésére és programjára hivatkozva azt kérték, írásban tegyük fel a kérdéseinket. Amennyiben érkezik rájuk válasz, frissítjük vele a cikkünket.

A Manóvár Bölcsőde jogerős építési engedély nélküli bővítését 2024 márciusában adta át az önkormányzat, az eseményen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

Gallai Zoltán független képviselő facebookos videójára egy nappal később reagált Bukodi Károly, polgármester is. Ebben elmondja, nincs veszélyben a bölcsőde, hiszen megvan a működési engedélye a létesítménynek. Arra azonban nem tért ki, hogy a bölcsőde bővítésének használatbavételi engedélye iránt jelenleg is peres eljárás van folyamatban. Ennek kimenetele pedig jelen állás szerint erősen kétséges tekintve a bíróság építési engedélyt megsemmisítő döntését.

Kiemelt videóink