Gyurcsány: „A Fidesz tandemben akarja meghekkelni a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel”

belföld
június 07., 10:13

A Fidesz budapesti előválasztását ezek szerint Vitézy Dávid nyerte – mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke pénteki sajtótájékoztatóján, amit azután hirdettek meg, hogy péntek délelőtt a fideszes Szentkirályi Alexandra bejelentette a visszalépését a főpolgármester-választástól, és Vitézy Dávid támogatására szólította fel szimpatizánsait.

photo_camera Gyurcsány Ferenc
Fotó: Urfi Péter

A DK elnöke szerint Vitézy Dávid és Magyar Péter politikai szerepe ugyanaz, felbukkanásuk ugyanarról szól: az ellenzék ellehetetlenítéséről.

„Ez pontosan az, aminek látszik: a Fidesz tandemben akarja meghekkelni a fővárosi és az EP-választást egy-egy álellenzéki jelölttel”

Gyurcsány szerint Magyar fellépése egyáltalán nem ártott a Fidesznek, Vitézy pedig egyértelművé tette, hogy a Fidesz-szavazók vezetésével el kívánja venni az ellenzéktől a fővárost. Ennek ellenére nem tart Magyar Pétertől és Magyar pártjától, válaszolta egy kérdésre, bár „érzékelem, hogy érdemi támogatása van”.

2022-ben azt mondta, egy év múlva lesz másfél millió szavazójuk, és a kormány támogatottsága kisebb, az ellenzéké nagyobb lesz, de ehhez képest a Medián 9 százalékra mérte őket, mi lehet ennek az oka? – kérdeztük Gyurcsánytól. „Valóban élt bennem a bizalom, hogy az akkori nagyjából egymillió körüli szavazónál lényegesen több lesz, „látva, hogy „milyen pokoli nehézségeken megy át az ország, elsősorban a kormány hibájából”. Elismerte, hogy ez nem történt meg, „sokan fognak rólunk beszélni” a választás után, szerinte majd ők beszélnek erről is.

Másik kérdésünkre, hogy a DK eddig azt kommunikálta, ők a legerősebb ellenzéki párt, ezután jó eséllyel nem a DK lesz az, és ez hogyan hat majd a politizálásukra, azt válaszolta: „a DK lesz a legerősebb ellenzéki párt”. Nem tartja kizártnak, hogy lesz, aki náluk jobban szerepel az EP-választáson, de „a helyi önkormányzatokban a DK-nak lesz a legerősebb képviselete, a megyei önkormányzatokban szintén” az ellenzéki térfélről. „Érzékelem, hogy mi veszi körül a szerveződő új pártot, pozitív meglepetésként látom a támogatottságukat. De más a hangulat és más a tartós vélemény. Ha valakiben meg is inog az abban való hit, hogy mi leszünk az ellenzék legerősebb pártja, vissza fogja nyerni”.

A főpolgármester-választásról azt mondta: „a Fidesz azt hiszi, hogy a budapestiek pártkatonák, bábuk”, amikor Szentkirályi átszavazásra biztatja a szimpatizánsait. Gyurcsány ezért azt tanácsolja, hogy az emberek higgyenek a szemüknek, és ha nem akarják visszaadni a fővárost a Fidesznek, szavazzanak Karácsony Gergelyre, illetve ha európai Magyarországot akarnak, szavazzanak a Dobrev Klára vezette baloldali EP-listára.

Egy újságírói kérdésre azt mondta: Karácsony győzni fog. Sőt, szerinte nagyobb arányú győzelmet fog így elérni, mint az eredeti felállásban ért volna, mert így olyanok is szavazni fognak Karácsonyra, akik egyébként nem feltétlenül elégedettek vele, akik figyelmeztetésképp nem szavaztak volna rá vagy Vitézyre szavaztak volna. Szerinte a Fidesz-szavazóinak jelentős része követni fogja a pártutasítást, és átszavaz Vitézyre, de „ha jól ismerjük Vitézy szavazóit”, azoknak egy nagy része azt fogja mondani, hogy „ja, ezzel Vitézy a Fidesz embere lett, hát oda nem fogjuk követni”, és mégsem fognak rá szavazni. „Ebben a helyzetben négy meg négy nem feltétlenül nyolc”.

Gyurcsány szerint Vitézy elszegődött a kormány bábujának, súlyos vereséget fog szenvedni, és ezzel a politikai karrierjét is veszélyezteti. „A Fidesz fél, hogy nemcsak veszíteni fog, hanem szégyenszemre harmadik lesz, ezért menekülnek. A Fidesz súlyos vereség és ráadásul megszégyenülés vár” – mondta.

„Végtelenül silánynak, középszerűnél rosszabbnak” tartja, hogy a Fidesz jelöltje annyit tudott mondani egy budapesti kampányban, hogy „Gyurcsány”, válaszolta arra a felvetésre, hogy Szentkirályi azzal kampányolt: a választás tétje, hogy a fővárosból elűzzék Gyurcsányt. „Akinek ennyi mondanivalója van a fővárostól, az nagyon nagy bajban lehet intellektuálisan és politikailag”, mondta, hozzátéve: Vitézynek szégyenére válik az ilyen szövetség.

Szentkirályi visszalépésének örült, nem megijedtek tőle. Világos a képlet: a polgári politikák a dominánsak az európai nagyvárosokban. Hiábavalóan sulykolja a Vitézy támogatására szegődött kormánypárti média, hogy esélye van Vitézynek, „csúnya vereséget fog szenvedni és meg fogja érdemelni”, mert „játszott a budapestiekkel, de nem a budapestiekkel kell játszani, arra találjon más partnereket”.