Az utolsó pillanatban visszalépett az egyetlen bozsoki jelölt, nem lesz se polgármester-, se képviselőválasztás

belföld
június 08., 08:57

Bozsokról már egy hónappal ezelőtt is megemlékeztünk, mivel kuriózumnak számított, hogy mindössze egy polgármesterjelöltje van a vasi 371 lelkes falunak, de ami ennél sokkal érdekesebb: a képviselőválasztáson senki sem akart elindulni.

Pénteken Bozsok az egy szem polgármesterjelöltjét is elvesztette, Doma Bálint ugyanis visszalépett.

„A helyiekkel beszélgetve jutottam arra az elhatározásra, hogy visszalépek” – mondta önkritikusan Doma Bálint, aki nem a faluban él, és úgy látta jónak, hogy a helyiek jobban szeretnének helyi jelöltet a posztra. A szabályok szerint egyetlen jelöltként, ha csak egy szavazatot is kap egy ellenfél nélküli polgármesterjelölt, akkor már polgármesternek tekinthető. Doma egyébként a közelben lakik, de azt nem árulta el, hogy miért pont Bozsokon szeretett volna polgármester lenni, ahogy azt sem, hogy sajnálja-e, hogy végül vissza kellett lépnie.

Hogyan tovább ezek után, vezetés nélkül marad Bozsok? Ezt már Banga Anikótól, a település polgármesterétől kérdeztük. „A jelenlegi szabályok szerint szeptember 30-ig hivatalban marad a testület – mondta. – Szeptember 22-én lesz időközi választás, az új polgármester határidőre el tudja foglalni a pozícióját.”

Oké, de mi a garancia arra, hogy lesz jelölt? – kérdeztük, de a polgármester emiatt nem aggódik, mivel átbeszélték a faluban, biztos lesz a polgármesteri posztra és a testületi tagságra is elég jelölt. És most miért nem volt? – kérdeztem. „Azt nem tudom, talán mindenki várt a másikra” – hangzott a talányos válasz.

Ennél többet nem sikerült megtudni a különös ügyről. Illetve egy dolgot még igen: Banga Anikó, aki egy 2022-es időközi választáson lett ellenfél nélkül Bozsok polgármestere, ősszel nem akar újra indulni.