Palesztin civilek haltak meg az izraeli túszmentő akcióban

háború
június 09., 13:23

Több palesztin civil is meghalt szombaton az izraeli különleges erők túszmentő akciójában, a Gázai övezet középső részén: a hadsereg négy Hamász által elrabolt túszt, három férfit és egy nőt - szintén civileket - szabadított ki al-Nuszeiratból, két helyszínen. Ez volt a legnagyobb izraeli mentőakció a háború októberi kezdete óta.

A védelmi erők szerint három izraeli túszt egy Hamász-tag és szabadúszó újságíró, Abdallah al-Dzsamál a saját otthonában tartott fogva. A negyedik túszt egy másik al-nuszeirati irányított hadművelet során szabadították ki. Az október hetedikén elrabolt izraeli túszok közül legalább harmincnégyen meghaltak.

Az izraeli hadsereg szerint hétvégén legalább tizenhárom izraeli katona sérült meg Gázában, egyikük állapota súlyos. Eközben folyamatosan szólnak a légvédelmi szirénák a gázai határmenti izraeli településeken és az ország északi részén. A védelmi erők becslései szerint Libanonból legalább tíz rakétát lőttek ki Izraelre vasárnap, a Golán-fennsíkon szintén libanoni dróntámadás következtében ütött ki tűz. A Hezbollah magára vállalt egy észak-izraeli katonai központ elleni légicsapást, amit iráni gyártmányú Falak-2 rakétákkal hajthattak végre.

Az al-nuszeirati civil áldozatok magas száma nemzetközi felháborodást váltott ki. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője mészárlásnak és vérfürdőnek nevezte a történteket.

photo_camera Al-Nuszeirat az izraeli mentőakció után Fotó: EYAD BABA/AFP

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli túszmentő hadműveletnek legalább 274 palesztin áldozata van, közel hétszázan megsérültek. Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az akcióban elesettek száma egyelőre nem tisztázott, ma „nincsenek abban a helyzetben, hogy erről végleges nyilatkozatot” tegyenek.

„a Hamász [...] civil pajzsként használja a palesztin civileket, az izraeli túszokat zsúfolt lakóövezetek központjában tartja fogva, katonai állásait is itt tartja fent”

- tette hozzá. A mentőakcióban elhunyt civilek halálát szívszorítónak és tragikusnak nevezte.

Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tűzszüneti tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével. Joe Biden az egész világot meglepve olyan háromlépcsős béketervet ismertetett a múlt héten, ami állítása szerint az izraeli fél ajánlata, amit ő hoz nyilvánosságra. Az amerikai elnök így próbálhatott nyomást gyakorolni mind a Hamászra, mind a keményvonalas izraeli politikusokra - egyelőre sikertelenül. Sullivan szerint jelenleg a Hamásznál pattog a labda, a tűzszüneti tárgyalásokban a terrorszervezet válaszára várnak.

Benjámin Netanjahu július végén várhatóan az Egyesült Államok kongresszusa előtt szólal fel: az izraeli miniszterelnök a törvényhozás mindkét kamarájával, a szenátussal és a képviselőházzal is tárgyalhat a gázai-izraeli háborúról és egy lehetséges békéről. Kritikusai inkább szerecsenmosdatástól tartanak.

Izrael azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász fegyveresei tavaly október hetedikén több mint ezer embert mészároltak le és több százat ejtettek túszul Dél-Izraelben. (Hárec, Guardian)