Hamász-tag volt az a tudósító, aki izraeli túszokat tartott fogva az otthonában

háború
június 09., 21:35

A védelmi erők szerint három izraeli túszt tartott fogva otthonában az a Hamász-tag és újságíró, akit feleségével együtt az al-nuszeirati túszmentő akció során ölt meg az izraeli hadsereg. Az IDF négy, a terrorszervezet által elrabolt civilt szabadított ki épségben szombaton a Gázai övezet középső részéről - egy nőt és három férfit.

Az izraeli védelmi erők szerint a harminchat éves Abdallah al-Dzsamál a családja mellett, otthonában tartotta fogva a huszonkét éves Almog Meir Jant, a huszonhét éves Andrej Kozlovot és a negyvenegy éves Shlomi Zivot. A negyedik túszt, a huszonhat éves Noa Argamanit egy másik al-nuszeirati irányított hadművelet során szabadították ki.

Joáv Galant védelmi miniszter szerint a különleges erők „bonyolult városi környezetben”, heves tűz alatt hajtották végre a mentőakciót.

Lerombolt épületek al-Nuszeiratban, 2024. június 3.
photo_camera Lerombolt épületek al-Nuszeiratban, 2024. június 3. Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP
link Forrás

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerint tudomásuk volt róla, hogy a túszokat két, egymástól mintegy kétszáz méterre lévő lakásban tartják fogva az al-Nuszeirat szívében. A túszokat a Hamász fegyveresei rabolták el tavaly október hetedikén, amikor a terrorszervezet ezer embert mészárolt le és több százat ejtett túszul Dél-Izraelben és egy sivatagi rave-en. Az elrabolt izraeli túszok közül legalább harmincnégyen meghaltak a Hamász fogságában.

Ez volt a legnagyobb izraeli mentőakció a háború októberi kezdete óta. Al-Dzsamál szabadúszó tudósító és a Hamász tagja volt, egyes források szerint az elmúlt években a Palesztin Munkaügyi Minisztérium szóvivőjeként és a The Palestine Chronicle nevű hírügynökségnek dolgozott. Az izraeli hadsereg állításaival szemben Dzsamált nagy valószínűséggel nem foglalkoztatta az al-Dzsazíra nevű katari székhelyű lap, csupán egy véleménycikket publikált hozzájuk még 2019-ben.

Az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodája elhatárolódott a férfitól, és a Times of Israel szerint perrel fenyegeti azokat, akik kapcsolatot feltételeznek a lap és közte.

Az al-nuszeirati civil áldozatok magas száma nemzetközi felháborodást váltott ki: Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint „a Hamász [...] civil pajzsként használja a palesztin civileket, az izraeli túszokat zsúfolt lakóövezetek központjában tartja fogva, katonai állásait is itt tartja fent”. (Hárec, Jerusalem Post, Yahoo, Times of Israel)