Szlovákiában az Ódor Lajos vezette Progresszív Szlovákia nyerhette az EP-választást

POLITIKA
június 09., 11:01

Bár hivatalos eredményt csak az összes európai eredménnyel egy időben, vasárnap 11 után fognak közölni, de a kiszivárgó, nem hivatalos hírek szerint a Progresszív Szlovákia magasan megnyerte a szombati szlovákiai EP-választást. A Smer a második helyen végzett, és jelen állás szerint a Magyar Szövetségnek nem lesz képviselője Brüsszelben, írja a Napunk a Denník N nyomán.

Így a PS, melynek listavezetője a volt miniszterelnök, Ódor Lajos, hat mandátumot kaphat, míg a Smer ötöt. Két képviselője lesz a Republikának, a Hlas és a KDH pedig 1-1 mandátumot szerzett.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke nagyon biztatónak nevezte az EP-választás első, nem hivatalos eredményeit. „Úgy tűnik, hogy azok a választók, akiknek fontos egy Európa-párti Szlovákia, felelősségteljesen szavaztak” – írta ezzel kapcsolatban.

A Denník N nem hivatalos információi szerint a PS a szavazatok mintegy 28 százalékát, a Smer majnem 25 százalékát, a Republika több mint 12 százalékát, a Hlas és a KDH több mint 7 százalékát szerezte meg. A lap információi szerint az SaS-nek és a Demokratinak is mindössze néhány szavazat hiányzott az ötszázalékos küszöb eléréséhez. A Magyar Szövetség kevesebb mint 4 százalékot kapott.

Az előzetes információk szerint a részvétel meghaladja a 34 százalékot. A szavazásra jogosult polgárok 1 476 968 érvényes szavazatot adtak le. Az ötszázalékos küszöb eléréséhez 73 849 szavazatot kellett szerezni.