A Fidesz Ukrajna-politikáját hányingert keltőnek nevező Finnek Pártja nem szállt fel a jobboldali úthengerre

külföld
június 10., 10:48

Az európai parlamenti választásokon a radikális jobboldali pártok támogatottságának megugrását várták, de Finnországban másképp alakultak a dolgok.

A finnek európai választási eredményei nem rezonálnak a tendenciával, mely szerint egész Európában nőtt a jobboldali politika szélén álló pártok támogatottsága. 42,2 százalékos részvétel mellett a baloldal és a zöldek erősödtek meg, a Baloldali Szövetség és a Nemzeti Koalíció nagyarányú győzelmet aratott a nacionalista Finnek Pártja rovására, utóbbiak csak 7,6 százalékot kaptak. A baloldali Li Andersson pártja több szavazatot kapott, mint EP-választáson bármely más jelölt valaha is Finnországban.

Míg a radikális jobboldali pártok Európa-szerte erősödtek, a Finnek Pártja kevesebb képviselői helyet szerzett, mint 2019-ben, csupán egy képviselőt küldhet a 720 fős Európai Parlamentbe, azon belül is abba az ECR-be, amit a Fidesz is megcélzott. Pár hete viszont a Finnek Pártját vezető Riika Purra pénzügyminiszter a következőt mondta a Fideszről EP-választási vitán:

„A Fidesz álláspontja Ukrajnáról, Ukrajna megsegítéséről és az oroszpártiságról teljesen hányingert keltő. Semmit nem osztunk ebből.”

Riika Purra
photo_camera Riika Purra Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

Az EP-választás eredményei érdekes változásokat hoznak a finn politikába, hiszen jelen állás szerint akár 10 parlamenti képviselő is EP-képviselővé válik, így szabaddá válik az út a pótképviselők számára, akik a Brüsszelbe távozók helyére ülhetnek a törvényhozásban.

Kiemelt videóink