Az ellenzék kavarásai már nem zavarják össze a szavazóikat

Miután az előző választásokon az ellenzéki pártok már számos megoldást kipróbáltak, hogyan futnak neki fideszes jelöltek legyőzésének (összefogás, külön indulás, részleges egyeztetés), mostanra nagy rutinja alakult ki a budapesti szavazóiknak, hogyan is kezeljék ezeket a helyzeteket.

Szocialista alpolgármester ugrott be a ringbe

Ott volt például a VIII. kerület. Arra hivatkozva ugrott ki az MSZP a helyi ellenzéki összefogásból és indult el Pikó András józsefvárosi polgármester és jelöltjei ellen, hogy nem a súlyuknak megfelelő helyet kaptak az előzetes tárgyalások során. Pikót maga a kerület eddigi szocialista alpolgármestere, Szili-Darák Ildikó hívta ki. Egy olyan kerületben, ahol 5 éve nagyon szoros csatában győzte le Pikó az akkori polgármestert, Sára Botondot.

A választáson viszont kiderült, a helyi MSZP valóban súlytalan, Szili-Darák Ildikó alpolgármester 1,69 százalékot kapott (444 szavazat). Egy szavazattal többet, mint a Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek trió által támogatott jelölt.

Pikó pedig így is nagyobb arányban győzte le az újra induló, időközben főispánná vált Sára Botondot, mint 5 éve.

Pikónak ráadásul a képviselőtestület miatt sem kell aggódnia, hiába indultak rá szocialisták a jelöltjeire. A szövetségnek 10 mandátuma lett, a Fidesz-KDNP-nek 6. Az MSZP 1 helyet szerzett, ahogy egy független képviselő is bekerült.

Zuglóban Horváth Csabán is átléptek

A XIV. kerület igazi katasztrófa lehetett volna ellenzéki szempontból. Hivatalban lévő polgármester (Horváth Csaba) ellen indult egy másik parlament párt jelöltje (a momentumos Rózsa András). A vége az lett, hogy a megtépázott tekintélyű Horváth Csaba csak harmadik lett, de a Fidesz annyira gyenge a kerületben, hogy így is csak második lett a kormánypárt jelöltje, Borbély Ádám, és viszonylag simán nyert Rózsa. Volt LMP-s jelölt is, Vida Attila 4,9 százaléka nem befolyásolt semmit.

A Hegyvidéken a DK kavart volna be

Hiába nyerte meg a kevés idei előválasztás egyikét a XII. kerületben Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke, a DK utólag jelezte, hogy ha polgármester-jelöltet nem is állítanak vele szemben, az egyéni kerületekben ráindulnak Kovács embereire. A végeredmény: az összes egyéni kerületben nyertek a kutyapártos jelöltek, miközben Kovács magabiztosan győzte le a Fidesz jelöltjét, Pokorni Zoltán eddig alpolgármesterét, Fonti Krisztinát.

Baranyi egykori SZDSZ-es kihívót is kapott

A IX. kerületben az okozott némi kavarodást, hogy a civil szervezet nevében induló, de egyértelműen ellenzéki Baranyi Krisztina nincs jóban a klasszikus ellenzéki pártok helyi politikusaival, akik így reaktiválták a kerület egykori, még SZDSZ-es polgármesterét, Gegesy Ferencet, hátha legyőzi Baranyit.

Ettől végül nagyon messze volt a végeredmény, Baranyi 43,75 százalékkal győzött, a Fidesz csak 28,31-et, Gegesy 22,34 százalékot kapott.

Niedermüller számos kihívója

A VII. kerületi polgármester, a DK-s Niedermüller Péter 5 éve viszonylag könnyedén, a szavazatok 47,9 százalékát megszerezve győzte le az addigi fideszes polgármester Vattamány Zsoltot. Akkor 8 279 szavazatot kapott, most ennél jóval kevesebbet, 6 454-et. Egy erősebb ellenzéki vetélytárs komoly gondot okozhatott volna. Ilyen helyzet lett volna, ha Magyar Péter és Lajos Béla, illetve a szervezeteik megállapodása érvényben marad, és a Színes Erzsébetváros jelöltje a Tisza Párt támogatásával indul polgármesternek. Az együttműködés felmondása alighanem megmentette Niedermüllert, a Tisza nélküli Lajos Béla csak 8 százalékot kapott. A DK-s polgármestert segítette a Fidesznek az a döntése is, hogy nagyon gyenge jelöltet állított vele szemben (Benedek Zsolt önkormányzati képviselő ugyanis csak 29,9 százalékot ért el.) A kutyás Terdik Roland 12,39 százalékot kapott, de ez sem számított végül. A képviselőtestületben nehezebb dolga lesz Niedermüllernek, az őt támogató szövetség elvesztette többségét.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Budapest

Budapest VII. kerület

Polgármesterválasztás
MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd- ZÖLDEK NIEDERMÜLLER PÉTER
35.46%
FIDESZ-KDNP BENEDEK ZSOLT
29.98%
MKKP TERDIK ROLAND
12.39%
Élhető Erzsébetváros Egyesület GARAI DÓRA
8.87%
Színes Erzsébetváros LAJOS BÉLA
8.35%
Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek DR. HUNWALD GYÖRGY
4.96%
Képviselőtestület
MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd- ZÖ 5
FIDESZ-KDNP 4
Független 3
MKKP 1
Színes Erzsébetváros 1
Lokálpatrióták7 0
Élhető Erzsébetváros Egyesület 0
Utolsó frissítés június 11., 14:32

Előválasztás után

Nem tartottak sok helyen ellenzéki előválasztást idén. A XII. kerületben a győztes Kovács Gergely polgármester is lett, a Belvárosban Juhász Péter viszont kikapott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestertől. A XXII. kerületben Perlai Zoltán nyerte az előválasztást, így ő lett a kerületet vezető Karsay Ferenc kihívója. Perlai Zoltán meg is szorongatta a polgármestert, 396 szavazat volt csak a különbség. Itt bekavarhatott egy civil szervezet, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete, az 5 éve is induló Iván János 1349 szavazatot kapott, vagyis többet, mint amekkora különbség volt Karsay és Perlai között.

A tiszás jelöltek

Magyar Péter nem vett részt semmilyen egyeztetésben az ellenzékkel a választás előtt, lényegében csak azért indított 4 polgármesterjelöltet, hogy állíthasson fővárosi listát. (A terv bevált, a Tisza-lista majdnem annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz budapesti listája, és ezzel 10 tiszás jutott be a fővárosi képviselőtesületbe.)

Teljesen ismeretlen jelöltekről van szó, annyira nem is törték magukat és Magyar sem kampányolt mellettük, de azért így is kérdéses volt, hogy a tiszás jelöltek mennyire kavarnak be. Végül sehol sem döntötték el a szavazást. A XI. kerületben a tiszás Orbán Árpád István 15,29 százalékot kapott, de a DK-s László Imre magabiztosan újrázott, 46,8 százalékkal nyert, a fideszes Király Nóra 34 százalékon megállt.

A X. kerületben Kovács Róbert Antal olyan nagy fölénnyel lett újra polgármester (49,15 százalék), hogy az összellenzéki jelölt (Mustó Géza 27,61 százalék) és a tiszás Barna Judit Annamária (18,09 százalék) matematikailag összerakott szavazatai sem lettek volna elegendőek a legyőzéséhez.

Ugyanez a helyzet a XVII. kerületben. a fideszes Horváth Tamás úgy lett újra polgármester, hogy a tiszás Dálnoki Áron 16,99 százaléka nem számított. Itt volt külön több ellenzéki jelölt is: a balos Lukoczki Károly (15,64 százalék) és momentumos Gergely Bálint (10,76 százalék). De ha összeadódott volna mindhármuk szavazata takkra, az sem lett volna elég.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Budapest

Budapest X. kerület

Polgármesterválasztás
FIDESZ-KDNP D. KOVÁCS RÓBERT ANTAL
49.15%
DK-Momentum-LMP - Zöldek-Párbeszéd- ZÖLDEK-MSZP MUSTÓ GÉZA ZOLTÁN
27.61%
TISZA BARNA JUDIT ANNAMÁRIA
18.09%
Mi Hazánk VÉKONY CSONGOR
4.52%
Munkáspárt KEREZSI LÁSZLÓ
0.63%
Képviselőtestület
FIDESZ-KDNP 11
DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK-LMP 4
Mi Hazánk 1
Momentum 1
Független 0
Munkáspárt 0
Összefogás a Jancsi Telepért E 0
Utolsó frissítés június 11., 14:32

A XVIII. kerületben egy magabiztos DK-s győzelembe nem tudott beleszólni a Tisza. A DK-s Szaniszló Sándor nagy fölénnyel verte jól ismert fideszes kihívóját Ughy Attilát. A tiszás Balogh Balázs 8,84-es eredménye mit sem számított.

Ahol fontosak voltak a kutyás szavazatok

Az I. kerületet öt éve nagyon szoros választáson fordította meg V. Naszályi Márta, 121 szavazattal győzte le Nagy Gábor Tamást. A közgyűlésben szűk többséget szerzett, amit egyébként 2022-ben, egy időközi választás után elveszített.

Most viszont Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke győzött, 463 szavazatkülönbséggel. Ehhez az kellett, hogy Böröcz kicsit jobban szerepeljen, mint a korábbi fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás, V. Naszályi viszont rosszabbul saját magánál. A kettejük közti különbség (még egyszer, 463 szavazat) ugyanakkor kisebb volt, mint amennyi szavazatot szerzett (1802) a Kutya polgármester-jelöljte, Nánásiné Abonyi Gyöngyi.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Budapest

Budapest I. kerület

Polgármesterválasztás
FIDESZ-KDNP BÖRÖCZ LÁSZLÓ
44.99%
Várunk Egyesület-DK-MSZP-Párbeszéd- ZÖLDEK-Momentum-MMN VÁRADINÉ NASZÁLYI MÁRTA
41.53%
MKKP DR. NÁNÁSINÉ ABONYI GYÖNGYI
13.48%
Képviselőtestület
FIDESZ-KDNP 7
Várunk Egyesület-DK-MSZP-Párbe 3
MKKP 1
Független 0
Alternatíva Párt 0
Szolidaritás 0
LA75 0
Utolsó frissítés június 11., 14:32

Ez az egyetlen kerület, ahol ha minden egyszerű matematika lenne, V. Naszály polgármesteri címét befolyásolta a kutyapárti indulás. Ennél azért bonyolultabb a helyzet. Egyrészt az MKKP nem kamupárt, vagyis nem a szándékos zavarás a célja, másrészt miután bőven kapnak protestszavazatokat, nehéz egyszerűen összeadni V. Naszályi eredményét és Nánásiné Abonyi Gyöngyi támogatottságát. (Helyben egyébként Abonyi népszerű jelölt, harmadával több szavazatot kapott, mint amennyit listára a kerületben a Kutyapárt kapott. Vagyis nem büntették a saját szavazói azért, mert indult polgármesternek.)

Másrészt a Kutyapárt több más kerületben is elindult, ahol az ellenzéki polgármester így is simán nyert. Ilyen volt Óbuda, ahol Kiss László DK-s polgármester jóval nagyobb arányban győzte le Bús Balázs volt fideszes polgármestert, mint 5 éve, ráadásul akkor csak ketten indultak egymás ellen. Idén a Kutya Párt ott 9,77 százalékot szerzett, és még egy Mi hazánkos induló is elvitt 4,5 százalékot.

A IV. kerületben Trippon Norbert is nyert a Kutya Párt „árnyékában”, a Fidesz elleni győzelem nagyobb arányú volt, mint 5 éve.

Ahol a Fidesz szúrt ki saját magával

Csepelen a Fidesz zavarta össze a saját híveit, és bukott el egy kerületet Németh Szilárdnak köszönhetően. A Fidesz alelnöke kiebrudalta a csepeli Fideszből Borbély Lénárd polgármestert, és elindított egy saját jelöltet. Németh protezsáltja mindössze 10 százalékot kapott, a közben függetlenként induló Borbély nemcsak magabiztosan nyert, de az emberei is legyőzték mindenhol a fideszes jelölteket. Az ellenzék még így sem tudott labdába rúgni. Borbély 67 százalékkal nyert, az ellenzéki Dukán András mindössze 19,2 százalékot kapott. És csak őt követte Németh Szilárd jelöltje.

Kiemelt videóink