Vagy összevissza beszélt Orbán a Békemeneten, vagy Magyarország is belekeveredett a háborúba

POLITIKA
június 10., 07:00

A Fidesz választási nagygyűléseként is funkcionáló június 1-i, margitszigeti békemeneten Orbán Viktor sok erős állítást tett. A kormánypárt kampányüzenetének megfelelően a 2024-es választásokat háború és béke küzdelmeként ábrázoló miniszterelnök többek közt azt is kijelentette, hogy:

„Csak akkor maradhat ki hazánk a háborúból, ha miénk lesz Európa legnagyobb választási győzelme.”

Európa legnagyobb győzelme azonban nem Orbán pártszövetségéé lett, akárhogy is hirdetünk eredményt a legnagyobb győzelmek európai versenyében. Az EP-választáson a Fidesz-KDNP listára szinte pontosan kétmillióan szavaztak, aminek köszönhetően a kormánypártok 44,62 százalékos eredményt értek el. A második helyezett Tisza lett a szavazatok 29,69 százalékával. Ez azt jelenti, hogy a győztes Fidesz szinte pontosan másfélszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett.

Természetesen bőven vannak Európában pártok, amik több mint 2 millió szavazatot kaptak. De ezt nem is lenne fair összehasonlítani a Fidesz győzelmével, hiszen Magyarország kis ország. Érdekesebb a másik két szám.

A 44,62 százalék nem a legmagasabb érték, amit az EP-választáson elértek. A máltai Munkáspárt ugyanis 45,26 százalékot kapott a szigetországban, azaz ilyen szempontból ők érték el „Európa legnagyobb választási győzelmét”.

Ha pedig azt nézzük, hogy mennyivel verte egy országban a legerősebb párt a másodikat, szintén vannak erősebb eredmények a Fideszénél. Franciaországban a szélsőjobboldal több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint bármely másik lista. Romániában pedig a győztes balos-liberális pártkoalíció több mint háromszor annyi szavazatot kapott, mint a második helyezett.

Hétfőn reggel már a Fidesz sem legnagyobb győzelemről beszélt. Szijjártó Péter például ezt írta a Facebookon:

„Kettőmillió-tizenötezer: soha ennyi szavazatot nem kaptunk még EP-választáson, ez a valaha volt legnagyobb támogatás! Az üzenet világos: a magyar emberek nem kérnek sem a háborúból, sem a migrációból, sem a gender-nyomulásból!! Ennek megfelelően tesszük a dolgunkat továbbra is mind Budapesten, mind Brüsszelben!”