Vidnyánszky Attila Marxot rendez a Nemzetiben

színház
június 10., 18:16

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Nemzeti Színház magazinjának beszélt a jövő évad terveiről és a megfogyatkozott társulatról. A színház idei évada közel sem volt zökkenőmentes, a tavaly novemberi baleset - amiben súlyosan megsérült két színész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó - után nemrég nyolc színész, köztük Udvaros Dorottya jelentette be távozását.

photo_camera Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

A Telex által szemlézett interjúban Vidnyánszky azt mondta, valóban átalakulóban van a társulat, de ez természetes. „Még zajlanak az egyeztetések, szerződtetések, de annyi biztos, hogy a távozók többsége továbbra is vinni szeretné a szerepeit a Nemzetiben, vagyis a repertoár gerincét nem érinti ez a változás.”

A baleset kapcsán arról beszélt, hogy a két színész hiányát elsősorban a személyiségük miatt érezték meg, de mivel mindketten fontos szerepeket vittek, a baleset után át kellett szervezniük a teljes évadot, így elmaradt két új premier. Az ügy állásáról mást nem árult el.

Az igazgató arról viszont beszélt, hogy hét új bemutatót tervez a következő évadra, ebből kettőt ő rendez: az egyik a Szarka Tamás műve alapján készülő Esthajnal című zenés darab, a másik pedig meglepetésre Karl Marx Tőkéjének adaptációja. Állítása szerint a kommunista munkásmozgalom teoretikusának műve még beregszászi időszakában kezdte el foglalkoztatni, amikor felfigyelt annak „drámai potenciáljára”. „A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le. Jelenleg jegyzetelek, de a szemem előtt már megjelennek képek” – mondta Vidnyánszky.

Az ismertető szerint egy bohózati elemekkel átszőtt haláltáncról van szó, A tőke ugyanis „tragikus félreértések tömegének alapja, felismerései egy testet és lelket megnyomorító ideológiát hívtak életre. Miért nem tudunk szabadulni ettől a vallásellenességgel átszőtt gondolkodásmódtól?” – szerepel a színlapon.

Vecsei H. Miklós és Koltai Lajos
photo_camera Vecsei H. Miklós és Koltai Lajos a Semmelweis c. filmben Fotó: Semmelweis/Facebook

Vecsei H. Miklós Radnóti Miklós-estet csinál a holokauszt 80. évfordulója alkalmából, a Vígszínház korábbi színésze úgy tűnik, le is szerződik a színházhoz,Vidnyánszky szerint Hobo és Berecz András mellett Vecsei lesz a harmadik olyan társulati tag a Nemzetiben, aki nemcsak színészi feladatokat teljesít, és akivel együtt építhetnek „egy sokszínű, nyitott színházat”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatója, Fejes Szabolcs rendezi majd Molnár Ferenc Liliomját, rajta kívül pedig külföldi rendezők csinálnak előadást, a román Silviu Purcărete, a bolgár Diana Dobreva és a belga Jan Fabre.