Nem kapott szerződést, Udvaros Dorottya otthagyja a Nemzeti Színházat

színház
május 03., 07:46

„Már nem vagyok tagja a Nemzeti Színháznak. Vidnyánszky Attila valóban nem hosszabbította meg a szerződésem” – mondta a Magyar Hangnak Udvaros Dorottya, aki 22 év után hagyta ott a Nemzetit.

Udvaros Dorottya
photo_camera Udvaros Dorottya Forrás: Nemzeti Színház Facebook-oldala

Udvaros jelenleg négy darabban is játszott a színházban, már április elején arról szóltak a hírek, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész - akit tavaly júniusban választottak a nemzet színészévé - nem kapott szerződést a következő évadra.

A Magyar Hangnak azt mondta, mivel nyugdíjas, Vidnyánszky minden különösebb magyarázat nélkül megszüntetheti a szerződését. „Másrészt az igazgató úr szerint nem teljesítettem a kötelező előadásszámomat.” Azt mondta, nem a színészen múlik, hogy hányszor játszik, de a Nemzeti sajátos műsorpolitikája miatt nehéz is lenne kellő számú előadást játszani, megesik, hogy két előadás között négy hónap telik el.

„A legfőbb érv az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van. A kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat” – mondta Udvaros, hozzátéve, hogy elfogadja, hogy anyagi problémák vannak. „De ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek”.

Miközben a külföldi rendezők több ezer eurós gázsit kapnak, addig az előadásaikat alig tízszer játsszák. „Azt szoktuk mondani, hogy ami 25-nél kevesebbszer kerül műsorra, mert nincsenek rá nézők, az bukásnak számít. Az elmúlt években a Nemzetiben 11 olyan előadás volt, amely nem érte el ezt a minimumot.”

Udvaros az utóbbi években többször is megszólalt a Nemzeti Színházat érintő és közéleti kérdésekben, például kiállt a korábbi SZFE-es diákok mellett. Azt mondta, számított rá, hogy a korábbi kijelentéseinek következménye lesz. „Nem vagyok érinthetetlen, nem vagyok a magyar színjátszás szent tehene, sem a Nemzeti örökös tagja. Ha egy igazgató úgy érzi, hogy nem tud velem dolgozni, lehetősége van rá, hogy elküldjön. Papíron a kirúgásom nem kifogásolható. Más kérdés, hogy érzelmi szempontból hogyan néz ki az ügy. De nem is magam miatt vagyok feldúlt, a színház helyzete kavar fel”.

A Nemzetiben történt balesetről azt mondta, meglepte, hogy milyen csöndben maradt a társulat, és más nem mondta ki, hogy ilyen baleset nem fordulhat elő. Szerinte Vidnyánszky Attilát elsőre láthatóan valóban megtörte a baleset, de néhány nappal később már arról beszélt, hogy a színészek hibáztak. „A Nemzeti két vezető színészéről beszélünk, akik rengetegszer bizonyították már rátermettségüket és alázatukat, hihetetlenül értékes emberek, és a színház vezetése ezt azzal honorálja, hogy őket hibáztatja. Ráadásul hiába szenvedtek maradandó sérüléseket, a mai napig nem kaptak egy fillér kártérítést sem”.Azt mondta, a társulati üléseken többen is feszülten jelezték, nem értenek egyet azzal, ahogy a színház a helyzetet kezeli. „Közülük jó néhányan el is hagyják a Nemzetit”.

Kiemelt videóink