508 ezer fontos kártérítést kell fizetnie annak a brit szexuális ragadozónak, aki kiengedése után máris „szexuálisan érdeklődött” kiskorú lányok iránt

külföld
június 11., 14:47

A 2015-ben elítélt, tavaly feltételesen szabadlábra helyezett, majd ismét bebörtönzött szexuális bűnözőt, Gary Glittert arra kötelezték, hogy legalább 508 000 font kártérítést fizessen annak az áldozatának, aki 12 éves volt, amikor molesztálta.

A londoni Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az egykori popsztár – akinek valódi neve Paul Gadd – „a legsúlyosabb szexuális visszaélésnek” tette ki a felperest. A nő azt követően nyújtotta be keresetét, hogy Gaddet 2015-ben 16 évre ítélték, amiért 1975 és 1980 között molesztálta őt és két másik fiatalt.

Gadd nem akkor került először börtönbe, hanem 1990-ben, miután több ezer, gyermekbántalmazást ábrázoló képet találtak nála. 2002-ben szabadult, elköltözött Kambodzsába, onnan kitoloncolták szexuális erőszak vádjával. 2006-ban két kiskorú lány bántalmazásáért kapott két és fél évet Vietnámban, majd 2015-ben jött a 16 éves börtönbüntetés. Miután annak felét letöltötte, tavaly februárban feltételesen szabadlábra helyezték, de hat hét után vissza kellett térnie a börtönbe, mert „amíg szabadlábon volt, szexuálisan érdeklődött kiskorú lányok iránt”. Ezután újabb kérelmet adott be a feltételes szabadlábra helyezésért, de ez elutasították.

A most lezárult kártérítési perben kedden közzétett oldalas bírósági ítélet szerint a nő 508 800 font kártérítésre jogosult, de az összeg kamatokkal való kiegészítéséről még ezután dönt a bíróság. Gaddnek az áldozata perrel kapcsolatos esetleges jogi költségeit is ki kell fizetnie.

A kártérítési perben benyújtott kérelem szerint az akkor 12 éves lány lelki sérülései nagyon súlyosak voltak. Kimaradt az iskolából 13 évesen, öngyilkossági gondolatok gyötörték, a szégyennel és önváddal küszködik, huzamosabb ideje munkaképtelen. A bírósági ítélet leszögezte: „a felperes a legsúlyosabb szexuális visszaélésnek volt kitéve (...) és ez nagyon jelentős káros hatással volt a hátralévő életében”. (BBC)

Kiemelt videóink