Maglódon rommá verték a 4 milliós miniszterelnökségi forrással támogatott civil szervezetet, ami mögé a Fidesz is beállt

POLITIKA
június 11., 11:20

A Fidesz vasárnap végképp elvesztette Maglódot. Ugyan a kormánypárt korábban sem vezette formálisan a 12 ezres Pest megyei várost, de 2014 óta támogatta a polgármester civil szervezetét, így több politikusa is volt a képviselő-testületben.

A jobboldal helyi viszályai miatt azonban úgy döntött a Fidesz, hogy lecseréli helyi szövetségesét, a Maglódi Polgári Kört (MPK). A kormánypárt márciusban beállt a Fejlődő Maglódért Egyesület (FEMA) mögé, amit az önkormányzat sajtóreferenseként dolgozó Fajka Szilvia alapított 2023-ban. Az alig féléves FEMA 2023 decemberében 4 millió forintot nyert a Miniszterelnökség Városi Civil Alap pályázatán.

Bár a választási honlapon nem szerepelt Fidesz-logó a FEMA-s jelöltek mellett, a kormánypárt aktívan segítette Fajkáék kampányát. Szűcs Lajos, a körzet fideszes országgyűlési képviselője rendszeresen feltűnt a FEMA rendezvényein, de Vitályos Eszter kormányszóvivő és Szijjártó Péter külügyminiszter is fotózkodott a FEMA polgármesterjelöltjével.

A FEMA tagjai Gubacsi Zsófia teniszezővel és Szűcs Lajos országgyűlési képviselővel
photo_camera A FEMA tagjai Gubacsi Zsófia teniszezővel és Szűcs Lajos országgyűlési képviselővel Forrás: FEMA/Facebook

A várt siker ugyanakkor elmaradt. A FEMA az önkormányzati választáson megsemmisítő vereséget szenvedett a MPK-tól.

Az MPK polgármesterjelöltje, Kérges László 60,61 százalékos eredménnyel győzött, Fajka csak a szavazatok 26,45 százalékát gyűjtötte be. A harmadik Papp Ildikó, a Megerősítők Egyesület civil polgármesterjelöltje lett 12,94 százalékos eredménnyel.

Önkormányzati választás 2024 Feldolg.: 100%
Pest

Maglód

Polgármesterválasztás
Maglódi Polgári Kör KÉRGES LÁSZLÓ
60,61%
FEMA FAJKA SZILVIA
26,45%
MEGE PAPP ILDIKÓ
12,94%
Képviselőtestület
Maglódi Polgári Kör 7
FEMA 2
Független 1
MEGE 1
DK 0
Utolsó frissítés június 11., 16:32

A FEMA képviselőjelöltjei egyik egyéni körzetben sem tudtak győzni. A 8 körzetből 7-ben a MPK politikusai nyertek. Az MPK egyedül a 8. számú választókerületben, Szamoránsky Piroska körzetében nem indított jelöltet. Ott a független Kerek Tibor győzött, a FEMA színeiben induló olimpikon kézilabdázó 26,3 százalékos eredményével csak második lett.

A 12 fős maglódi képviselő-testületbe így csak kompenzációs listáról tudtak bekerülni FEMA-s jelöltek. Fajkán kívül Jenei Péter jutott még be a testületbe, ahol az MPK-nak 8 képviselője lesz.

Kiemelt videóink