Háborús bűnökkel vádolja Izraelt és a Hamászt is a legújabb ENSZ-jelentés

külföld
június 12., 16:21

Az ENSZ új jelentése háborús bűnök és emberi jogi visszaélések elkövetésével vádolja Izraelt és a Hamászt, mert a polgári lakosság elleni támadásokat hajtottak végre október 7-e óta. A 2023 végéig tartó időszakról szóló jelentés kifejezetten emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolta meg Izraelt a palesztin férfiak és fiúk ellen irányuló nemi alapú üldöztetés, irtás és kínzás miatt – idézi a jelentésben foglaltakat a BBC. Bár az ENSZ az áldozatokkal és tanúkkal készített több órás interjúkra, orvosi jelentésekre és nyílt forráskódú információkra támaszkodva készítette a jelentését, Izrael elutasította a benne foglalt megállapításokat, és Izrael-ellenes diszkriminációval vádolta a készítőket.

Rafahi utcakép, április 29-én
photo_camera Rafahi utcakép, április 29-én Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu via AFP

Izraelt egyébként más háborús bűnök elkövetésével is vádolják, mint önkényes fogva tartás, több tízezer gyermek meggyilkolása, megnyomorítása. A jelentés kiemeli, hogy Izraelt totális ostromot hajtott végre, amelynek eredményeként a polgári lakosság korlátozottan fér hozzá az élelemhez, a vízhez, ez pedig kollektív büntetésnek számít.

A Hamászt is számos visszaéléssel vádolja a jelentés, mely szerint az október 7-i támadás során 1200 embert öltek meg, és további 251 személyt raboltak el. Bizonyítékok vannak az izraeli nők ellen széles körben elterjedt szexuális erőszakra, valamint a nyilvános menedékhelyeken elkövetett tömeges gyilkosságra is. A dokumentum szerint a férfi elkövetők a nőket és a női testeket egyfajta győzelmi trófeakánt használták.

Maga a jelentés, melyet jövő héten nyújtanak be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának, nem von maga után semmilyen következményt, de felhasználható az izraeli és a Hamász vezetői elleni esetleges jövőbeli büntetőeljárás során.

Kiemelt videóink