A támadás után lelkileg még nincs jól a dán miniszterelnök

külföld
június 12., 19:00

Szüksége volt egy kis időre a családjával, hogy kiheverje a múlt heti koppenhágai támadást, és bár folytatja a munkát, még mindig nem érzi jól magát, mondta Mette Frederiksen, Dánia miniszterelnöke a DR közszolgálati csatornának. Az interjút a Guardian szemlézte.

photo_camera Fotó: TIM KILDEBORG JENSEN/AFP

Frederiksent szombaton ütötte meg egy férfi Koppenhága egyik főterén, a hatóságok szerint a támadó valószínűleg alkohol és kábítószer hatása alatt állt, nem volt politikai indíttatása. A miniszterelnök könnyebb sérüléseket szenvedett harminckilenc éves lengyel támadóját letartóztatták, szombaton pedig már meg is tartották az előzetes tárgyalást. A férfit közhivatalt betöltő személy elleni erőszakkal vádolják, ő tagadja bűnösségét.

„Nagy volt az ijedtség. Ilyen helyzetben az embernek szüksége van egy kis időre a családjával és a hozzátartozóival. Nyugalomra volt szükségem” – mondta Frederiksen, hozzátéve, hogy lelkileg még nincs egészen jól.

„Valószínűleg több dolog felhalmozódott - fenyegetések és nagyon durva hangnem a közösségi médiában, ami sokkal rosszabb lett a közel-keleti háború óta” – mondta. „Rámkiabálnak a köztereken... az emberek nagyon agresszívan viselkednek. Talán ez volt az utolsó csepp a pohárban.” Szerinte valami készülődik a társadalomban, a politikusoknak sokkal többet kell elviselniük, mint korábban, vannak helyek, ahova nem mehetnek már be. „Nagyon szomorú vagyok emiatt, mert mindig olyan boldogok voltunk, és azt hiszem, büszkék is. Egy olyan ország voltunk, ahol a miniszterelnök kerékpárral járhatott dolgozni, és akivel a szupermarketben is össze lehet futni”– mondta, ahogy azt is, hogy inkább egy olyan Dániát szeretne, ahol a miniszterelnök félelem nélkül járhat munkába kerékpárral. Bár ragaszkodott ahhoz, hogy a támadás nem késztette arra, hogy átgondolja, „megéri-e ez az egész”, lemondta a hétvégére tervezett összes rendezvényt.