Az ENSZ szerint megtagadták egy segélykonvoj bejutását Gáza északi részére

külföld
június 14., 19:21

Az Unicef szerint nem engedtek be egy segélyeket szállító konvojt Gáza északi részére, annak ellenére, hogy minden szükséges dokumentummal rendelkezett - írja a BBC. Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete szerint ráadásul ez gyakori eset.

Lerombolt épületek al-Nuszeiratban, 2024. június 3.
photo_camera Lerombolt épületek al-Nuszeiratban, 2024. június 3. Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

Az Izraeli Védelmi Erők válaszukban azt írták, hogy a konvojban lévő Unicef járműre vonatkozó dokumentáció nem volt megfelelően kitöltve, és azzal vádolták James Eldert az Unicef szóvivőjét, aki a konvoj egyik teherautóján utazott, hogy „részleges képet” mutatott be. Elder szerint a helyiek közben arról beszéltek neki, hogy „örülnének, ha légicsapás érné” az otthonaikat, hogy véget vessenek szenvedéseiknek.

Elder a BBC Today című műsorának adott interjújában arról is beszélt, hogy a Gázában élők „annyira kétségbe vannak esve, annyira összetörtek, annyi családtagjukat elvesztették, hogy már semmijük sem maradt”. Emellett elmondta, hogy a Gázai övezet azon részein, ahol nem kapnak segélyt, olyan súlyos alultápláltságot tapasztalt, amire még nem volt példa Gázában, emiatt pedig a gázai orvosokat ki kellett képezni a legsúlyosabb esetek kezelésére, mivel korábban nem tapasztaltak ilyet.

Szerdán Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója is arról beszélt, hogy a gázai lakosság jelentős része „katasztrofális éhínséggel és éhínséghez hasonló körülményekkel” néz szembe. Mint elmondta, több mint 8000 öt év alatti gyermeket diagnosztizáltak és kezeltek akut alultápláltság miatt, közülük több mint 1500-at súlyosabb formában.

Elder elmondta, hogy szerdán az Unicef teherautóján utazott a segélykonvojban Gáza felé, azonban az ellenőrző pontokon töltött nyolc óra után végül megtagadták tőlük a belépést. Elder elmondta, hogy nem tudja, miért nem engedték be a konvojt, de szerinte az ilyen elutasítások „következetesek és könyörtelenek”, és több száz példa van rájuk. Az IDF közben egy közleményében azt mondta, hogy a probléma azért merült fel, mert az Unicef egy olyan teherautót használt, aminek hátsó zárt fülkéje előzetes egyeztetést igényelt a hatóságokkal, hozzátéve, hogy a Hamász gyakran használta ki a zárt fülkéket fegyverek és terroristák Gáza északi részébe történő csempészésére.

A közlemény szerint az Unicef kezdetben azt állította, hogy a teherautó nem rendelkezett zárt fülkével, de ez az állítás hamisnak bizonyult. „Miután tisztázódott a helyzet, [az Unicefnek] felajánlották, hogy az említett teherautó nélkül folytathatják útjukat észak felé, vagy megfelelő kérelmet nyújthatnak be a következő napra” - tette hozzá az IDF. „Amíg a koordinációs folyamat megfelelően zajlik, az áthaladás engedélyezett” - írták a közleményben.