Neonáci csoportokhoz köthető férfi késelt meg egy 12 éves gyereket Finnországban

külföld
június 14., 17:32

Megkéseltek egy 12 éves gyereket a finnországi Ouluban, a feltételezett elkövető egy betiltott neonáci csoport meghatározó tagja volt - írja a Yle finn közszolgálati csatorna. A rendőrség lezárta a késelés helyszínét egy Valkea nevű bevásárlóközpontot.

photo_camera Fotó: MARKKU ULANDER/AFP

A gyanúsított a 33 éves Sebastian Lämsä, aki az oldal értesülései szerint egy betiltott neonáci csoport, az Északi Ellenállási Mozgalom (PVL) egykori kulcsembere. A késelés a helyi hatóságok szerint csütörtökön 18 óra 36 perckor történt a város bevásárlóközpontjában. A 12 éves áldozat finn, de az NBI szerint külföldi származású.

A rendőrség csütörtökön közölte, hogy az áldozat sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek. A harmincas éveiben járó gyanúsítottat az eset után a rendőrség a bevásárlóközpont előtt fogta el. A hatóságok szerint két gyilkossági kísérlettel is gyanúsítják, ugyanis a 12 éves gyerek mellett megpróbált leszúrni egy másik személyt is, de ez a kísérlet sikertelen volt.

A gyanúsított, Sebastian Lämsä, korábban már volt elítélve erőszakos bűncselekményekért, és a jobboldali szélsőségességhez kötődik, többek között tagja volt a PVL nevű neonáci csoportnak, amit azóta betiltottak Finnországban. Az elkövetőhöz több erőszakos cselekmény köthető, 2012-ben paprikaspray-vel támadt egy baloldali politikusra, míg 2013-ban egy könyvtárban késelt meg egy embert, aki egy, a szélsőjobboldali csoportok terjedéséről szóló előadáson vett részt.

Utóbbiért másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott súlyos testi sértés és illegális politikai tevékenység miatt. A rendezvényre a PVL több tagja megpróbált betörni, később Lämsäről megállapították, hogy megkéselt egy embert, aki megpróbálta feltartóztatni a PVL tagjait.