Netanjahu számára elfogadhatatlan, hogy a hadsereg napi taktikai szünetet akar tartani a gázai segélyek miatt

külföld
június 16., 16:51

Az izraeli katonaság vasárnap jelentette be, hogy reggel 8-tól este 7-ig óráig szüneteltetik a katonai hadműveleteket a Gázába vezető egyik főút mentén annak érdekében, hogy megkönnyítsék a segélyszállítások eljutását a palesztin enklávéba – írja a Reuters.

Amikor ezt meghallotta a miniszterelnök, a katonai titkárához fordulva világossá tette, hogy ez elfogadhatatlan számára – mondta egy izraeli tisztviselő.

Netanjanhu reakciója rávilágított arra, hogy a Gázába érkező segélyek milyen komoly politikai feszültségeket okoznak, miközben a nemzetközi szervezetek egyre nagyobb humanitárius válságra figyelmeztetnek. Netanjahu kormánykoalíciójának nacionalista vallási pártjának vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is elítélte a taktikai szünet ötletét, mondván, aki ezt a döntést meghozta, az bolond és el kell bocsátani.

A kormány tagjai és a katonaság között nem ez az első konfliktus a háború kilencedik hónapja alatt. Egy héttel ezelőtt Benny Gantz volt centrista tábornok lépett ki a kormányból, miután azzal vádolta Netanjahut, hogy nincs hatékony stratégiája Gázában. A megosztottság múlt héten is megmutatkozott, amikor az ultraortodox zsidók besorozásáról szóló törvényről szavaztak a parlamentben. Ekkor Yoav Gallant védelmi miniszter a párt parancsa ellenére nemmel szavazott, mivel szerinte ez is kevés, hogy fedezze a katonaság igényeit.

Kiemelt videóink