A NAV volt nyomozó őrnagya a Partizánnak beszélt arról, hogyan úszhatta meg Gattyán György az adócsalási nyomozást

bűnügy
június 17., 06:35

A NAV volt nyomozó őrnagya, Tiszolczi Lajos arcát-nevét vállalva mesélte el a Partizánnak, hogy szerinte miként avatkoztak be a politika legmagasabb szintjéről a Gattyán-nyomozásba, és ez milyen következményekkel járt a NAV vezetésére, valamint a saját munkájára, sorsára nézve.

2021 nyarán példátlan tisztogatás zajlott le a NAV élén. Kirúgták az elnököt, a bűnügyi főigazgatót és helyettesét, illetve még pár középvezetőt. Ugyanebben az időszakban, augusztus 3-án a NAV egyesített két, Gattyán György és társai ellen zajló büntetőeljárást. Bár a hivatalos protokoll szerint mindig a korábbi ügybe egyesítik a későbbit, ebben az esetben mégis egy 2015-ös, jóval kisebb horderejű ügybe egyesítettek egy 2012-est. A 2012-es ügyben Gattyánékat 19,4 milliárd forintos adócsalással gyanúsították.

Bár a Gattyán-ügy volt az egyik legnagyobb elkövetési értékű, egyben legkiterjedtebb nyomozás a NAV-nál, ahol vélhetően vádemelési javaslatra készülhettek, két hónappal az egyesítést követően a büntetőeljárást bűncselekmény hiányában megszüntették. Az ügyön dolgozókat ez teljesen váratlanul érte.

Tiszolczi, aki 2018-ban kapcsolódott be a Gattyán-nyomozásba, elmondása szerint a fejcserék után egyre különösebb utasításokat kapott új főnökeitől, akik kizárólag a Gattyán-ügyről kérdezték. Elkérték az összes korábbi jelentése eredeti példányát, majd megkérdezték, hogy van-e más, amit addig nem írt le.

Az őrnagy egy kiegészítő jelentésben leírt egy két forrás által megerősített értesülést: három rendkívül jó politikai kapcsolatokkal rendelkező külső személy, akik közül kettő széles körben ismert, közbenjárt az ügy megszüntetése érdekében. Tiszolczi a Partizánnak azt mondta, hogy ha ez a három ember nem kapcsolódik be az ügybe, a NAV szerinte folytatta volna a nyomozást a Gattyán-ügyben. A NAV volt nyomozó őrnagya azt mondta a Partizánnak, hogy a büntetőeljárás megszüntetését csak nagyon magas szintről kezdeményezhették. Olyan magasról, amilyenről Varga Judit beszél Magyar Péter felvételén, amikor azt mondja, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Völner-Schadl ügy irataiból.

Főnökei a kiegészítő jelentés átadása után már csak szóban kommunikáltak Tiszolczival a Gattyán-ügyről, és egyedül arra voltak kíváncsiak, hogy honnan származnak az információi, kitől értesült a három személy szerepéről. Tiszolczit és a Gattyán-nyomozáson dolgozó többi kollégáját leszedték az ügyről. Az új rendszerben szerinte kialakult az öncenzúra gyakorlata: a nyomozók, mielőtt magas befolyású emberekre esetleg kínos információkat iktattak volna a nyomozati anyagba, informálisan megérdeklődték, hogy továbbléphetnek-e.

Az őrnagy közben mindinkább ellehetetlenült a munkahelyén: nem kapott érdemi feladatokat, távol tartották a megbeszélésektől, majd szerinte szabálytalan utasításokkal és más adminisztratív kellemetlenségekkel igyekeztek rábírni, hogy magától távozzon.

Amikor állást ajánlottak neki az Integritás Hatóságnál, és átment a felvételin, felmondott a NAV-nál. Aztán az állásajánlatot indoklás nélkül visszavonták, informálisan annyit közöltek vele, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Tiszolczi szerint a hozzá hasonlók, akik nem állnak be a sorba, feketelistára kerültek, és még az üzleti szférában sem tudnak elhelyezkedni, ahogy az vele később kétszer is megtörtént.

A NAV a nyilatkozatról ezt a közleményt adta ki:

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásaiban mindenkor a hatályos jogszabályok szerint jár el. Minden ettől eltérő állítást a leghatározottabban visszautasít. A Partizán Youtube-csatornáján ma megjelent videóban idézett ügyben a NAV minden jogi eszközt kihasznált, azonban a hazai és nemzetközi jogi fórumokon az alperesnek kedvező döntés született.

Minden olyan állítással szemben, amely alkalmas a NAV-ba vetett közbizalom megingatására, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket.”

link Forrás
Kiemelt videóink