Az elektronikus pénztárgépek intézője lett a NAV új elnöke

POLITIKA
2021 június 24., 11:47

Varga Mihály a Facebookon és egy pénzügyminisztériumi értekezleten jelentette be csütörtök délben, hogy új elnöke lesz júliustól a NAV-nak.

A pénzügyminiszter megköszönte ezzel Sors László munkáját, aki 2018 óta vezette az adó- és vámszedéssel foglalkozó hivatalt. Sors korábban rendőr, ügyvéd majd a Vám- és Pénzügyőrség bűnügyi főigazgatója volt, és amikor utóbbi beolvadt a NAV-ba, akkor évekig bűnügyi elnökhelyettesként dolgozott.

Az új elnök, Vágujhelyi Ferenc, nem bűnüldözői, hanem informatikai irányból érkezik. Vágujhelyi programozó matematikus és fizikatanár eredeti végzettsége szerint. Informatikusként dolgozott a magánszférában (Philip Morris, IBM a 90-es években) majd az államigazgatásban is. Az első Orbán-kormány idején az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál volt vezető, ekkor dolgozott először a közigazgatásban.

Vágujhelyi Ferenc, a NAV új elnöke
photo_camera Vágujhelyi Ferenc, a NAV új elnöke Fotó: Infotér videó, YouTube

Amikor ismét a Fidesz került hatalomra, a NAV munkatársa lett 2010 és 2015 között, az utolsó két évben informatikai elnökhelyettes volt. Ebben az időben vezették be az elektronikus pénztárgépeket, az átállást ő irányította.

2015-től mostanáig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke volt, és ezzel ő irányította a kormányzati szoftver-beszerzéseket, tervezte és véleményezte az informatikai fejlesztéseket. A Digitális Jólét Program Blockchain Munkacsoportjának vezetője is, 2018 óta.

Kinevezésétől Varga Mihály a NAV digitális átállásának felgyorsítását várja. (kormany.hu)