A vártnál nehezebben, de hozta a kötelezőt Franciaország Ausztria ellen

futball
június 17., 23:01
D csoport
Ausztria
0
-
1
Franciaország
Vége
Ausztria
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Ralf Rangnick
13
P. Pentz
5
S. Posch
4
K. Danso
2
M. Wöber
16
P. Mwene
6
N. Seiwald
10
F. Grillitsch
20
K. Laimer
19
C. Baumgartner
9
M. Sabitzer
11
M. Gregoritsch
Franciaország
Szövetségi kapitány
4-2-3-1
Didier Deschamps
16
M. Maignan
5
J. Koundé
4
D. Upamecano
17
W. Saliba
22
T. Hernández
13
N. Kanté
14
A. Rabiot
11
O. Dembélé
7
A. Griezmann
15
M. Thuram
10
K. Mbappé

A délutáni gasztronómiai összecsapás után este már a labdarúgásé volt a főszerep az Ausztria–Franciaország találkozón a düsseldorfi Esprit Arénában.

Ralf Ragnickról sokaknak a Manchester Unitednál töltött dicstelen időszaka juthat eszébe, de miután 2022-ben távozott Angliából, kinevezték az osztrákokhoz, ahol új erőre kapott. Nagyszerűen nyúlt a csapathoz, 2022 szeptembere óta csak egyszer kaptak ki. Az osztrák keret főleg a német Bundesligában játszókból áll, de Ragnick alatt egyre több játékos került be az osztrák bajnokságból is. A vb-ezüstérmes franciák az Eb egyik legnagyobb esélyesei, bár utóbbi napokban inkább közéleti megnyilvánulások miatt írtak róluk.

Mindkét csapat simán jutott ki, Ausztria egy ponttal maradt le a csoportgyőztes Belgium mögött, a franciák csak két pontot veszítettek a selejtezőben.

photo_camera Wöber öngólja Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Nem nagy meglepetésre a franciák kezdtek jobban, az első 15 percben egyértelműen ők voltak fölényben. Az osztrákok kb. a 30. percre rázódtak bele a játékba, egyre élénkebben mentek, az első ziccer is az övék volt, Gregoritsch beadása után Sabitzer passzolt Baumgartnernek, aki 11 méterről nem tudta elrúgni a labdát a francia kapus mellett. Balszerencséjükre egy Mbappé-beadás után Wöber tisztázás helyett a saját kapujába fejelt, 0-1, a franciák mehettek előnnyel a szünetre.

A második félidő elején az öngólos Wöber egy párharc során olyan erővel lökte ki Antoine Griezmannt az oldalvonalon túlra, hogy a francia lefejelte a reklámtáblát, ráadásul a fejbőre is felszakadt.

photo_camera Griezmann kötésben Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A játékrész legnagyobb francia helyzete Mbappé előtt adódott az 54. percben, simán lefutotta a védőjét, de egy az egyben a kapu mellé csavart, rázta is a fejét rendesen. A 67. percben Franciaországnak volt még két nagy lehetősége, hogy megduplázza előnyét, egyiket sem tudták kihasználni. Először Griezmann maradt le épphogy egy középre adott labdáról, aztán Thuram lövését fogta Pretz kapus.

Egy ütközés után Mbappénak eltört az orra, le kellett cserélni. A 9 perc hosszabbításban nem változott az eredmény, a vb-ezüstérmes keservesen, de megszerezte az első győzelmét. Az osztrákok felnőttek a feladathoz, megnehezítették a franciák dolgát, az első két meccs után így áll tehát a D-csoport:

D csoport
M Gy D V G+ G- GK P
1. Ausztria 3 2 0 1 6 4 2 6
2. Franciaország 3 1 2 0 2 1 1 5
3. Hollandia 3 1 1 1 4 4 0 4
4. Lengyelország 3 0 1 2 3 6 -3 1
Kiemelt videóink