„Szeretem, megvédem!” mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség

hadsereg
június 17., 16:27

„Szeretem, megvédem!” mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány budapesti megnyitóján.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a központi toborzó iroda és a haditechnikai show-room megnyitóján a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 17-én.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a központi toborzó iroda és a haditechnikai show-room megnyitóján a Bálna Honvédelmi Központban 2024. június 17-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A miniszter a Bálna Honvédelmi Központnál azt mondta, sokan vannak, akikben megérett a gondolat, hogy cselekedni szeretnének Magyarországért, ezért döntöttek úgy, hogy elindítják a kifejezetten a területvédelmi tartalékosok toborzására koncentráló kampányt. A Magyar Honvédség új komponenseként létrejött hét területvédelmi ezredbe toboroz tartalékosokat a Honvédelmi Minisztérium. (Innen jönnek azok, akik a budai várban állnak sorfalat.)

Bónuszok a honvédségnél

Életre szóló tapasztalatot, kiképzettséget, közösséghez tartozást és anyagi megbecsülést kínál a honvédség a belépőknek – mondta Szalay-Bobrovniczky. A területvédelmi tartalékosok a szerződés aláírásakor bruttó 150 ezer forint szerződéskötési díjat kapnak, és minden szolgálatban töltött év után bruttó 600 ezer forint rendelkezésre állási díjat, amit havi 50 ezer forintos kiutalásokban kapnak meg. Bevezettek egy ajánlási bónuszt is: bruttó 500 ezer forint jár annak az önkéntes tartalékos katonának, akinek az ajánlására a jelentkező az alapkiképzése után szerződést köt a honvédséggel. A területvédelmi tartalékosok részt vehetnek – saját elhatározásuk alapján – nemzetközi missziókban is.

Átlagos fiatalok is könnyen bekerülhetnek

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a területvédelmi tartalékos szolgálatról közölte: a jelentkezés feltétele a betöltött 18 év, a belépést pedig orvosi vizsgálat, fizikai állapotfelmérés és elbeszélgetés előzi meg, amit egy átlagos adottságú magyar fiatal könnyen teljesíthet.

Az alapkiképzést modulárisan is el lehet végezni. A szerződéskötés után mindenkit évente legalább egy hétre – a munkaadók és munkavállalók számára is tervezhető módon – behívnak.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A miniszter azt mondta, a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban, a területvédelmi tartalékosok – behálózva az egész országot – feladata a hivatásos haderő támogatása, a lakóhelyükhöz közeli terület védelme.

Munka és tanulás mellett

Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese hangsúlyozta: a területvédelmi tartalékosokat helyben toborozzák és képezik ki, így tudják biztosítani mindenkinek, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon.

Azt mondta, a tartalékos szolgálati forma könnyen összeegyeztethető a polgári élettel, munka vagy felsőoktatási tanulmányok mellett is lehetséges. A honvédség rugalmas kiképzési lehetőségekkel, tervezhető behívásokkal biztosítja, hogy akinek számít a haza védelme, az minél hamarabb és magas színvonalú felkészítést kaphasson – közölte.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az iranyasereg.hu oldallal a korábbi 2-4 hetes jelentkezési folyamat akár négy napra is csökkenthető, és előnye, hogy a nap 24 órájában elérhető. A weboldalon az "Érdekel" gombra kattintva három adatot (név, telefonszám, e-mail cím) kell megadni, ezzel a weboldal automatikusan létrehoz egy felhasználói fiókot, a toborzók pedig a megadott telefonszámon felhívják az érdeklődőt. A toborzók a beszélgetésen felmérik a jelentkező érdeklődési körét, a szolgálati formát, ami iránt érdeklődik, és a jelentkezéstől számított 30 napon belül elkezdhető az alapkiképzés. (MTI)

Kiemelt videóink