Miért a legjobb ível be?

futball
június 18., 09:51
Szoboszlai Dominik a Svájc elleni EB-csoportmeccsen
photo_camera Szoboszlai Dominik a Svájc elleni Eb-csoportmeccsen Fotó: MARIUS BECKER/dpa Picture-Alliance via AFP

A magyar válogatott első csoportmérkőzése az idei futball-Európa-bajnokságon nem sok örömet okozott. A Svájc elleni meccs első hatvan percében, amíg a magyar csapat el nem kezdett focizni, bőven volt min elgondolkodni a játékkal kapcsolatban – addig sem kellett arra koncentrálni, ami a képernyőn történik.

Ebben a hatvan percben a magyar válogatott játékának egyik érdekes eleme az volt, hogy minden labdát Szoboszlai ívelt be. Akár szögletről, akár a félpályáról a svájci tizenhatoson belülre emelhető szabadrúgásról volt szó, mindig a magyarok messze legjobb játékosa állt oda a labda mögé. Ami felveti a kérdést, hogy miért pont a legnagyobb sztárt, a fantasztikus rúgótechnikájának köszönhetően mindig gólveszélyes Szoboszlait vonják így ki a támadásokból. Beívelni mindenki tud ezen a szinten, nem?

Hogy megértsük, mi áll a jelenség mögött, feltettük a kérdéseinket egy olyan szakembernek, aki meglehetősen jól és közelről ismeri Marco Rossi és a stáb munkáját és elgondolásait. Ő először is ezt a cikket ajánlotta figyelmünkbe. A 2016-os Európa-bajnokság elején Angliában azon lepődtek meg sokan, hogy Roy Hodgson csapatában az a Harry Kane végezte el a szögleteket, akinél sem akkor, sem azóta nem volt gólerősebb játékosuk az angoloknak, és a világon is kevesen versenyezhettek vele.

A Sky Sports cikkében akkor a brit futball régi vágású ősbölényei közül több is értetlenkedését fejezte ki, hogy Kane miért nem a tizenhatoson belül sertepertél, hogy valamelyik csapattársa odavarázsolhassa elé a labdát a szögletzászlótól. Ahogy azonban a cikk megjegyzi, az Eb első csoportköre után nem volt játékos a tornán, aki több jó szögletet végzett el Kane-nél. Nem rajta múlt, hogy arról a tornáról végül az apró Izland ütötte ki az angolokat.

Az angol vita bemutatása után a magyar válogatott munkáját közelről figyelő forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy nem, ezen a szinten sem tud mindenki beívelni. Valahogy igen, de úgy, ahogy a 2016-os Kane vagy a 2024-es Szoboszlai, egyik csapattársuk sem.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.