Halálos tűz ütött ki egy csádi lőszerraktárban

külföld
június 19., 11:12

Többen meghaltak és sokan megsérültek, miután hatalmas tűz ütött ki egy csádi lőszerraktárban - írja a BBC. A szemtanúk szerint a tűz mellett robbanások is voltak az épületben, amiket mérföldekről is hallani lehetett. Mahamat Idriss Deby elnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak és családtagjaiknak, azonban az elhunytak pontos számát nem közölte.

photo_camera Fotó: JORIS BOLOMEY/AFP

Koulamallah Abderaman csádi külügyminiszter elmondta, hogy a tűz a fővárosban, N'Djamena-ban keletkezett, egy Goudji körzetben található katonai raktárban, a robbanások után pedig nyugalomra szólította fel a lakosságot.

„Békét az áldozatok lelkének, őszinte részvétet a gyászoló családoknak és mielőbbi felépülést a sebesülteknek” - írta Deby elnök is a Facebookon, aki a világ egyik legelnyomóbb rendszerét működteti Csádban, ami miatt a lakosság körében sem igazán népszerű.

Deby még 2021-ben vette át az elnöki posztot apja után, a világ egyik legszegényebb országában. A soknemzetiségű, sivatagi ország az egyébként sem biztonságos Száhel-övezet része, politikailag instabil országokkal körülvéve – bár maga Csád politikailag valamivel stabilabbnak számít, ez nem jelenti, hogy a viszonyok rendezettek lennének: a kormány harcot vív többek között a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) szervezettel.

Magyarország pedig ide tervez kétszáz fős katonai missziót indítani, bár egyelőre nem biztos, hogy az Orbán Viktor fiával, Orbán Gáspárral zajló előkészítés és az oszlop-gate után erre végül valóban sor kerül. Ugyanis bár tény, hogy Csád a környező országokhoz képest stabil, de ettől még nem a béke szigete, nincs rend, puccsok pedig rendszeresen előfordulnak a térségben, így megvan a kockázata annak, ha a magyar művelet indítását egy személyben a csádi elnökhöz kötik.

Kiemelt videóink