Itt a kánikula, több megyére is vörös kódot adtak ki

időjárás
június 19., 06:30

Szerdán napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, a csúcshőmérséklet pedig előreláthatóan 32 és 37 fok között fog alakulni - írja az Időkép. A hőség miatt a Belügyminisztérium több megyére is vörös kódot adott ki, a katasztrófavédelem pedig elővigyázatosságot kért mindenkitől.

A budapesti kánikulában a Millenáris szökőkútjában menedéket kereső gyermek 2023 júliusában.
photo_camera A budapesti kánikulában a Millenáris szökőkútjában menedéket kereső gyermek 2023 júliusában. Fotó: Bankó Gábor/444

A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A napközbeni nagyon meleg után, pedig késő estére 21 és 28 fok közé hűl majd le a levegő. Csapadék nem várható.

A hőség miatt reggel 8 órától már több megyére is kiadták a vörös kódot, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba
jutott emberek befogadását - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta, hogy a péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép majd életbe, szerdán hat vármegyére - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna -érvényes.

A hét elején a katasztrófavédelem és az országos tiszti főorvos is fokozott elővigyázatosságot kért mindenkitől. A tiszti főorvos pedig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást is elrendelte az ország egész területére június 19-én (szerda) 0.00 órától június 22-én (szombat) 24:00 óráig.