Kezdhetünk számolgatni

futball
június 19., 20:29
photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

Bár csak három meccs ment le az Európa-bajnokság második köréből, a magyar válogatottnak már számolgatnia kell, hogy milyen eredmények esetén juthatnak még tovább a csoportból azok után, hogy Németországtól és Svájctól is kikaptunk.

Ami biztos, hogy két meccsből 0 pontot szereztünk, a gólkülönbségünk pedig -4. Vasárnap este játszunk azokkal a skótokkal, akiknek még hátra van a svácjiak elleni második meccse, de annak eredményétől függetlenül egyértelmű, hogy csak akkor juthatunk tovább, ha győzünk Skócia ellen. De akkor sem biztos.

A hat EB-csoport első két helyezettje megy tovább a nyolcaddöntőbe, hozzájuk csatlakozik a négy legjobb csoportharmadik. A magyaroknak tehát meg kell szerezniük a skótok legyőzésével az A csoport harmadik helyét, aztán bízni abban, hogy lesz két csoportharmadik, ami nálunk rosszabbul végez a csoportjában.

Ez egyáltalán nem lehetetlen. A B csoportban például a horvátok és az albánok is egy-egy ponttal állnak két meccs után, és az utolsó körben az olaszokkal és a spanyolokkal kell játszaniuk. Teljesen reális, hogy egyikük se nyerjen, és így két pontnál egyik csapatnak se legyen többje, ami azt jelentené, hogy egy csoportharmadik már biztosan rosszabb lenne a skótok legyőzése után három pontos magyaroknál.

Akkor már csak még egy csapatot kellene magunk mögé utasítanunk. Mivel a másik négy csoportban még mindenki csak egy meccset játszott, nagyon nehéz a végeredményre tippelni. Simán lehet, hogy ott is lesz egy csoportharmadik, akinek háromnál kevesebb pontja van, és akkor a magyarok továbbjutnak. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy lesznek négy pontos csoportharmadikok. annyi pedig a magyaroknak már sehogy sem lehet.

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a hárompontos csoportharmadikok között kell majd számolgatni, ki az, aki éppen továbbmegy, és ki esik ki a csoportkörben. Azért fontos, hogy minél jobban megverjük a skótokat, mert pontazonosság esetén a harmadikat gólkülönbség, majd több rúgott gól szerint rangsorolják.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a magyar válogatott ott legyen az EB legjobb 16 csapata közt. De ehhez először is nyerni kell a skótok ellen, aztán meg bízni a szerencsében.

Kiemelt videóink