Közel a döntés a Hezbollah elleni totális háborúról az izraeli külügyminiszter szerint

külföld
június 19., 05:39

Az izraeli külügyminiszter, Israel Katz szerint hamarosan döntés születhet egy Hezbollah elleni totális háborúról, miután izraeli tábornokok kedden késő este bejelentették, hogy aláírták a libanoni offenzíva tervezését - írja a Guardian. Az offenzíva tervezése azután kezdődött meg, hogy a Hezbollah olyan videófelvételeket hozott nyilvánosságra, amiken az egyik megfigyelő drónjuk átrepül Haifa fölött, felvételt készítve több érzékeny helyszínről, például repülőterekről és civil lakónegyedekről. A felvételek közzétételét széles körben úgy értelmezték, mint az izraeli város elleni, nyílt fenyegetést.

photo_camera Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

Miután a Hezbollah vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah nemrég azzal fenyegetőzött, hogy kárt tesz a főleg kínai és indiai cégek által üzemeltetett haifai kikötőkben, Katz az X-en írt arról, hogy „nagyon közel vagyunk ahhoz a pillanathoz, amikor dönteni kell a Hezbollah és a Libanon elleni játékszabályok megváltoztatásáról”. Emellett azt is írta, hogy

„egy totális háborúban a Hezbollah megsemmisül, Libanon pedig súlyos vereséget szenved”.

Eközben az izraeli hadsereg közölte, hogy jóváhagyták a libanoni offenzíva műveleti terveit, és tovább növelik a terepen lévő csapatok számát.

A Hezbollah az elmúlt nyolc hónapban több megfigyelő- és támadó drónt is küldött Izraelbe, miközben a gázai háborúval párhuzamosan folyamatosan támadja az izraeli hadsereget. A mostani felvételeket a libanoni fegyveres mozgalom többek között Telegramon osztotta meg, azt tanácsolva a nézőknek, hogy „nézzék és elemezzék” a szerintük „fontos jeleneteket”. A felvételeken a civil lakónegyedek mellett a látszólag a Rafael védelmi vállalathoz tartozó üzemrészek - köztük a Vasdóm-elemek, rakétahajtóművek raktárai, a Dávid csúzli létesítményei és radarok - voltak láthatók.

A felvételek nyilvánosságra hozatala emellett vélhetően szándékosan esett egybe Amos Hochstein amerikai nagykövet libanoni látogatásával, miután előző nap magas rangú izraeli tisztviselőkkel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is találkozott. Hochstein Bejrútban arról beszélt, hogy szerinte „a konfliktus ... Izrael és a Hezbollah között már elég régóta tart, és mindenki érdeke, hogy gyorsan és diplomáciai úton oldják meg ezt a konfliktust”. Izraeli jelentések szerint azonban Hochstein nem számít jelentős elmozdulásra az ügyben, amíg a gázai háború folytatódik.

Közben Izrael továbbra is a légvédelmi rendszereinek a fejlesztésén dolgozik, a már elkészült tervek között szerepel az Iron Dome rendszer korszerűsítése, hogy az jobban fel legyen szerelve a lassabban repülő, személyzet nélküli repülőgépekkel szemben, valamint a nyugdíjazott hagyományos légvédelmi fegyverek, köztük a Vulcan rendszer újbóli bevezetése.

Kiemelt videóink