Az IDF szóvivője szerint nem lehet elpusztítani a Hamászt

külföld
június 20., 11:42

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari szerint a Hamász egy „a nép szívében gyökerező eszme”, és szerinte mindig is Gázában marad, hacsak nem találnak alternatívát - írja a Times of Israel. Hagari ellentengernagy szerdán elérhetetlennek minősítette Izrael háborús célját, a Hamász terrorszervezet felszámolását, ráerősítve ezzel a Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a védelmi tárca vezető tisztségviselői közötti feszültségre a gázai háború kezelése kapcsán.

Gáza április 8-án, fél évvel a Hamász és Izrael háborújának kezdete után
photo_camera Gáza április 8-án, fél évvel a Hamász és Izrael háborújának kezdete után Fotó: -/AFP

„A Hamász elpusztításának, a Hamász eltüntetésének ügye - ez egyszerűen homokot szór a nyilvánosság szemébe” - mondta Hagari. „A Hamász egy eszme, a Hamász egy párt. Az emberek szívében gyökerezik - aki azt hiszi, hogy a Hamászt el tudjuk pusztítani, az téved” - mondta. Hagari szerint,

„ha a kormány nem talál alternatívát - [a Hamász] marad” a Gázai övezetben.

Netanjahu hivatala válaszul annyit írt, hogy a biztonsági kabinet „a háborús célok egyikeként határozta meg a Hamász katonai és kormányzati eszközeinek megsemmisítését”.

Erre válaszul az IDF szóvivői egysége közleményt adott ki, amiben azt írta, hogy a hadsereg elkötelezett a kormány által kinyilvánított háborús célok mellett, beleértve a Hamász kormányzati és katonai képességeinek megsemmisítését is, majd hozzátették, hogy Hagari az interjúban arról beszélt, hogy „ki kell irtani a Hamászt mint ideológiát és eszmét”.

„Bármilyen más állítás kiragadja a megjegyzéseket a kontextusból” - tette hozzá az IDF.

Yoav Gallant védelmi miniszter sürgette Netanjahut, hogy mozdítsa elő a Gáza háború utáni kormányzására vonatkozó terveket. Emellett figyelmeztette, hogy ha nem találják meg a Hamász helyettesét, az aláássa Izrael katonai eredményeit, mivel a terrorcsoport képes lenne átcsoportosulni és újraszerveződni.

Televíziós beszámolók szerint Herzi Halevi, az IDF vezérkari főnöke és Ronen Bar, a Shin Bet vezetője is összeveszett Netanjahuval a közelmúltban a stratégiai tervezés miatt, míg Benny Gantz, a Nemzeti Egység vezetője a múlt héten lemondott a háborús szükségkormányról, miután a miniszterelnök nem volt hajlandó az általa kitűzött határidőre bemutatni a háború utáni tervet.

Apja mellett pedig Netanjahu legidősebb fia, Yair is egyre gyakrabban ostorozta a hadsereg vezetőit az utóbbi napokban, őket hibáztatva az október 7-i mészárlásért, amiért a miniszterelnök - a védelmi vezetéssel ellentétben - többször is elutasította a felelősség vállalását.

Kiemelt videóink