18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Több száz pakisztáni elkapott egy turistát, meztelenül vonszolta végig az utcán, aztán felgyújtotta

külföld
június 21., 15:10
Madjan látképe
photo_camera Madjan látképe Fotó: Ali Madad Sakhirani - Own work, CC BY-SA 4.0,

Északnyugat-Pakisztán népszerű turisztikai célpontnak számító településén, Madjanban valaki istenkáromlást kiáltott.

Az utcán elterjedt, hogy valaki Koránt égetett. Bár ez nagyjából öngyilkossággal felérő tett egy olyan országban, ahol ezért halálbüntetés jár, és a hírek szerint a megvádolt turista maga is egy muszlim vallási ünnepre érkező pakisztáni volt, de arrafelé gyakoriak a pletykákból kiinduló lincselések is. A múlt hónapban egy keresztény férfit öltek meg az utcán, miután azzal vádolták, hogy a Korán lapjait égette el.

Bár a hatóságokat gyakran éri vád amiatt, hogy ezek a lincselések súlyosabb következmények nélkül maradnak, ezúttal a rendőrök derekasan igyekeztek helytállni. A regionális rendőrfőnök szerint először kimentették a megtámadott férfit, és a rendőrőrsre vitték. De a mecsetek hangszórói utcára szólítottak mindenkit, és a több száz fős tömeg megrohamozta, majd fel is gyújtotta az épületet.

A rendőrség romjai
photo_camera A rendőrség romjai Fotó: MEHBOOB UL HAQ/AFP

Az esetről készült videókon – amelyek valódiságát a rendőrség megerősítette a Reutersnek – a feldühödött tömeg egy meztelen és véres testet vonszol végig az utcán, benzinnel leönti és felgyújtja azt. A brutális felvételek felháborodást váltottak ki a pakisztáni közösségi oldalakon.

A régió rendőrtisztje a BBC-nek elmondta, a rendőrség összehangolt erőfeszítéseket tett az elzárt utak megtisztítására, hogy csütörtök este szétoszlassa a feldühödött embertömegeket. A rendőrség közlése szerint több száz ember ellen indítottak eljárást, akik részt vettek az incidensben – néhányan közülük mindössze 13 évesek. A helyi hatóságok azóta további biztonsági erőket vezényeltek a térségbe, a helyzet, úgymond, kontroll alatt van. A turisták most igyekeznek elhagyni a várost. (BBC, Reuters)