Szélsőséges nyári időjárás: a meleg- és a csapadékrekord is megdőlt szombaton

belföld
június 23., 13:50

Szombaton megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is. Megérkezett Magyarországra a kánikulát letörő hidegfront, amely az ország déli, illetve keleti területeit érte el a legkésőbb, itt napközben még sokfelé szökött 30 Celsius-fok fölé a délutáni csúcshőmérséklet, írja az állami meteorológiai cég.

Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel meg is dőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi napi szélsőérték 37,6 fok volt, amelyet 2000-ben Tiszaroffon regisztráltunk.

Az enyhülést hozó hidegfrontot az eső mellett heves záporok és zivatarok is kísérték, utóbbiak felhőszakadással, helyenként jégesővel is társultak.

A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj állomáson mért 121,3 milliméterrel új napi csapadékrekord is született. Az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt, 107,5 milliméterrel, amelyet 1999-ben rögzítettek, írja az MTI.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a kelet- és északkelet-magyarországi országrészben többfelé súlyos károkat okozott a szombati vihar. Mórahalmon egy tanyába és Sajókápolnán egy családi házba is villám csapott, míg Békéssámsonban egy villám sújtotta fáról terjedt át a tűz egy ingatlanra.

A szabolcsi Buj településen két utcában jégeső rongált meg lakóépületeket, amelyek közül két ház lakhatatlanná vált, azokból hat embert kellett kiköltöztetni. Ibrányban egy családi ház tetőszerkezete ugyancsak olyan súlyosan megsérült, hogy az ott lakó két embernek el kell elhagynia otthonát.

Kiemelt videóink