3500 forintról 5400 forintra nőhet januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg

Egészségügy
június 24., 16:51

Társadalmi egyeztetésre bocsátott a Belügyminisztérium egy jogszabálytervezetet, ami szerint jövő januártól a most adható 3500 forintos literenkénti ár helyett már 5400 forintot fizetne az állam az anyatejért azoknak az anyáknak, akik leadnák azt – írta meg a 24 a feltöltött, júliusig társadalmi egyeztetésre közzétett dokumentumokról.

Az RTL az év elején számolt be róla, hogy az anyatejüzlet a hivatalos, állami keretek közül nagyobbrészt átköltözött a Facebookra, a hivatalos leadók száma pedig folyton csökken. Hogy ezen változtassanak, 2023 végén 2700-ról 3500 Ft/l-re emelték a felvásárlási árat, de ezek szerint ez nem volt elég.

Az anyatej ára adómentes jövedelem a tejet leadó anyáknak, az összeget havonta kapják meg postán vagy bankszámlán, aki pedig igényelne ingyenes anyatejet, annak orvos tudja felírni a gyerek 8 hónapos koráig.

Friss tej műanyag palackban Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án.
photo_camera Friss tej műanyag palackban Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban 2017. január 2-án. Illusztráció: Balogh Zoltán/MTI

Az újabb emelés egyik fontos célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak – mondta Hornung Ágnes. A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerint jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen.

Hornung azt mondta, „az anyatej nagy kincs”, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek”, az anyatejet kapó babák ugyanis ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. (24 via MTI)

Kiemelt videóink