A barna bevétel a piros kasszába ment, össze is csaltak így 400 milliót

belföld
június 24., 09:54

Csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy Pest megyei cégnél. A csaknem száz munkavállalót foglalkoztató vállalkozás tetőlemezeket értékesített és műszaki kivitelezést vállalt gazdasági társaságoknak és magánszemélyeknek, de számlát nem adott.

Voltak viszont csodálatos színkódjaik. Az értékesítésekből befolyó összegekre a „barna bevétel” jelzést használták a cégen belül. Ezeket külön kasszába gyűjtötték, amelyet a vállalkozó piros kasszának nevezett el. A szabálytalanul befolyt bevételekről egészen pontos nyilvántartást vezettek, hogy később az esetlegesen felmerülő garanciális problémákat könnyen tudják kezelni.

A pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyvezető a vizsgálattal érintett időszakban csaknem 400 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek azzal, hogy ennyit nem vallott és fizetett be adóként.

A vámhatósági akcióban több mint kétszáz pénzügyőr vett részt, a nyomozók, járőrök, revizorok és adatmentők a bűncselekmény elkövetését igazoló papíralapú és elektronikus bizonyítási eszközöket, továbbá nagy összegű készpénzt foglaltak le. A vagyoni hátrány megtérülése céljából zár alá vették a vállalkozás tulajdonában álló területet és a rajta található épületeket is, írja az MTI a NAV közleménye alapján.

A tanúkihallgatások során kiderült, hogy nemcsak a cégvezető volt sáros az adócsalásban. Volt olyan munkavállaló, aki az adózatlan értékesítés nyilvántartásában, más pedig a korábbi bizonyítékok megsemmisítésében is részt vett.

Kiemelt videóink