Netanjahu szerint közel járnak az „intenzív harc” végéhez Rafahban

külföld
június 24., 07:56

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a dél-gázai Rafahban zajló harcok „intenzív szakasza” majdnem véget ért, de ez nem jelenti azt, hogy a háború a végéhez közeledik. Az ugyanis szerinte addig folytatódik, amíg a Hamászt teljesen el nem űzik a hatalomból.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor a heves harcok végéhez közeledve hamarosan átcsoportosíthatja csapatait a libanoni határra, ahol a Hezbollahhal való tűzváltások egyre fokozódnak, idézi Netanjahut a BBC.

Az izraeli kormányfő ismét elutasította azt az elképzelést is, hogy a Hamász helyett a ciszjordániai székhelyű Palesztin Hatóság irányítsa a Gázai övezetet.

Szerinte szükség van „az Izraeli Védelmi Erők folyamatban lévő katonai demilitarizálására, és szükség lesz egy polgári közigazgatás létrehozására”. Reméli, hogy a régió egyes országainak támogatásával és irányításával valósulhat ez meg. Ennél többről azonban szerinte szó sem lehet:

„Megmondom, hogy mire nem vagyok kész, nem vagyok kész arra, hogy ott egy palesztin államot hozzak létre, nem vagyok kész arra, hogy átadjam a Palesztin Hatóságnak”

– nyilatkozta egy televíziós interjúban. Szerinte „ez a helyes út a továbblépéshez”.

Rafah lakói szerint a városban újabb összecsapások voltak, míg a Gáza városára mért izraeli légicsapások a hírek szerint megölték a Hamász vezette egészségügyi minisztérium sürgősségi szolgálatának igazgatóját. Egy segélyosztó központot is találat ért, az IDF szerint azért, mert azt a Hamász használta.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter washingtoni látogatásra indul, hogy megvitassa a gázai háborút és az Irán által támogatott Hezbollahhal való eszkalálódó feszültséget.

Az izraeli hadsereg a Hamász megsemmisítésére indított hadjáratot válaszul a palesztin fegyveres csoport október 7-én Dél-Izrael ellen elkövetett, példátlan támadására, amelynek során mintegy 1200 embert - többségében civilek - öltek meg, és 251 embert ejtettek túszul.

A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 37 551 ember halt meg Gázában. A minisztérium adatai nem tesznek különbséget a civilek és a harcosok között, de a jelentések szerint április végéig 14 680 gyermeket, nőt és idős embert azonosítottak a halottak között.

Kiemelt videóink