Akkora a hőség Amerikában, hogy megolvadt Lincoln viaszszobra

külföld
június 25., 18:14

Abraham Lincoln elnök washingtoni viaszszobra megolvadt a várost és az Egyesült Államok keleti partját elérő hőhullámban. A szobornak előbb a feje olvadt le, majd hamarosan követték a lábak, amik elhagyták a törzset, és pacákká váltak. Ezután a szék a földbe süllyedt, írja a BBC.

A Lincoln-emlékmű kétméteres viaszmásolatának feje most javítás alatt áll, a 16. elnök nyakából kilógó drótot hagyva maga után.

link Forrás

Az emlékmű a washingtoni Camp Barker helyén nyugszik. Ez egy polgárháborús menekülttábor volt, ahol korábban rabszolgasorba taszított és felszabadított afroamerikaiakat szállásoltak el, és ma egy általános iskolának ad otthont.

Az emlékművet a Garrison Általános Iskola előtt helyezte el Sandy Williams IV. virginiai művész a The Wax Monument Series (Viaszemlékmű sorozat) részeként.

A másolat több mint egy viaszszobor – egyben gyertya is. És nem ez az első alkalom, hogy problémák adódnak vele. A szobrot tavaly szeptemberben állították fel, de a viaszemlékmű első verziója több mint 100 kanócot tartalmazott, amelyek idő előtt meggyulladtak, így a művészeti installáció jelentős része megolvadt az avatási ünnepség előtt – idézi fel a BBC.

A februárban felállított új változatban kevesebb és átgondoltabban elhelyezett kanóc van. Valamint egy tábla a szobor előtt, amin ez áll: „Kérjük, fújja el a kanócot 1-2 percen belül!”

Kiemelt videóink