Már majdnem készen van a nyíregyházi stadion, de még drágult 4 milliárddal

gazdaság
június 25., 19:58

Május közepén nagyszerűen állt már a nyíregyházi stadion: a beszámolók szerint már „locsolták a gyepet, és az utolsó simításokat végzik az építkezésen”. Nyul Zoltán helyettes államtitkár pedig azt ígérte, június 30-ra kész lesz a stadion központi létesítménye és a szabadidős centrum is.

„Kisebb munkálatok ezután a nyár végéig folytatódnak, de ami a bajnokság megkezdéséhez szükséges, az megépül és használható lesz.”

Ehhez képest volt meglepő, hogy a választások előtt nem sokkal módosítottak a szerződésen, és nettó 3,7 milliárddal emelték a költséget – írta az Átlátszó. Így a stadion végösszege 17,5 milliárd forint lesz.

A stadion építésére 2020-ban írt ki pályázatot az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt (megszűnése után az Építési Minisztérium vette át a feladatait), az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. párosa pedig nettó 13,8 milliárdos ajánlattal megnyerte azt.

A stadion alapkövét 2022 februárjában tették le, a munka elkezdődött, de a kivitelezőkkel kötött szerződést kétszer módosították. A tartószerkezeti elemek vizsgálata illetve alapanyaghiány miatt kellett a teljesítési határidőn változtatni.

Ezek után június 24-én – vagyis hat nappal a tervezett befejezés előtt – jelent meg a közbeszerzési értesítőben, hogy a szerződést ismét módosították, aminek eredményeképp jelentősen, 3,7 milliárddal megnőttek a költségek.

Az indoklás szerint erre a módosításra azért volt szükség, mert a kivitelezők eredetileg meg akarták tartani a lebontott, régi stadion nyugati lelátóját, de kiderült, ezt nem lehet megtenni. Ezért azokat lebontották, új terveket készítettek, de azok „olyan mértékű, előre nem látható kivitelezési munkákat eredményeztek”, ami miatt a megkötött szerződés műszaki tartalmán is változtatni kellett. Mindez pedig „elengedhetetlen a beruházás szerződésszerű megvalósításához, a projekt sikeres befejezéséhez”.

A szerződésmódosítást június 6-án írta alá az Építési Minisztérium a kivitelezőkkel.

Címlapi kép forrása: Épkar Zrt. Facebook-oldala

Kiemelt videóink