Mindenkinél jobban gazdagszik Mészáros Lőrinc az építőiparban, pedig ritka rossz év volt az ágazatban a tavalyi

üzlet
június 25., 10:35

Pocsék éve volt tavaly a hazai építőiparnak, olyan zuhanást produkált, aminél nagyobbat az elmúlt évtizedben csak kétszer tudott. Előbb 2016-ban, amikor kifutottak az előző uniós ciklus költségvetéséből finanszírozott projektek, az újak pedig még nem indultak be, majd 2020-ban, amikor a koronavírus-járvány berobbanása miatt gyakorlatilag leállt a gazdaság a szigorú korlátozó intézkedések miatt.

A 2023-as 5 százalékos teljesítménycsökkenés hátterében több tényező is meghúzódott: az uniós pénzek elmaradása, a magas kamatkörnyezet, ezeket a negatív hatásokat az állami beruházások elviekben ellensúlyozhatták volna, de a kormány – tekintettel a költségvetés pocsék helyzetére – visszafogta azokat. Így az állam sem tudott segíteni.

A kormánnyal jó viszonyt ápoló NER-es cégek azonban meg sem érezték az építőiparban kialakult problémákat. Szerencséjük van, hiszen jól bejáratott kapcsolati tőkéjüknek és az évek alatt kialakult közbeszerzési rutinjuknak köszönhetően szép számmal el vannak látva hosszú távú projektekkel.

A vizsgált 13 társaság átlagosan 13 százalékkal tudta növelni az árbevételét, míg a nyeresége ennél is nagyobb mértékben, 41 százalékkal lett magasabb 2023-ban az előző évinél. Ezek az átlagos értékek, a cégeket külön vizsgálva nagy a szórás:

  • volt társáság, amelynek bevétele 28 százalékkal zuhant, míg a legnagyobb növekedés 86 százalékos volt;
  • az adózott eredményeket tekintve 95 százalékos visszaesésre és 165 százalékos növekedésre is volt példa.

A 13 cég összesen 1279 milliárd forint bevételre tett szert tavaly, amiből 194 milliárd forintos profitot tudtak elérni.

Ez 15 százalékos profitrátát jelent, ami kimagasló az iparágban. Csak egy példa: a Swietelsky, amely az egyik legnagyobb konszern, 6,8, míg a Strabag 5 százalékos profitrátával dolgozott a legutóbbi beszámolója szerint.

A 194 milliárd forint nyereség 72 százalékát kivették osztalékként a NER-es tulajdonosok, ez majdnem 140 milliárd forintot jelent.

Egy évvel korábban kevésbé voltak mohók, akkor a profit 67 százalékából lett osztalék, ami 95 milliárd forintot jelentett.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa beszédet mond a bicskei polgármesteri hivatal udvarán tartott autóátadáson 2024. május 28-án.
photo_camera Több jelentős építőipari cége van Mészáros Lőrincnek Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Akikhez a legtöbb pénz folyik

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.