Pócsmegyeren nyert Magyarország első színes bőrű polgármestere

POLITIKA
június 25., 08:59

Mwajas Kriszta lett az első színes bőrű női polgármester Magyarországon, miután Pócsmegyeren, az egyik legszorosabb választási küzdelemben mindössze egy szavazattal legyőzte a város huszonkét éve regnáló vezetőjét, Németh Miklóst. A kenyai származású Mwajas a Helyi Erők nevű szervezet civil jelöltjeként indult, ő a magyar történelem harmadik színes bőrű politikusa.

„Pont nőktől kaptam ilyen kérdéseket, hogy nő létemre miért akarok elindulni. Nekem ez eszembe sem jutott, ahogy azzal sem foglalkozom, hogy színes bőrű vagyok, de megjegyzéseket nem kaptam emiatt”

– mondta Mjawas a Blikknek, hozzátéve, hogy „nem csak, hogy nő, színes bőrű, de még a haja is kék és tetoválása is van”. Pócsmegyer új polgármestere inkább közösségi emberként, mint politikusként tekint magára, mivel szerinte hasonló településeken helye és értelme sincs a pártoknak, a pártpolitikának.

Mwajas Kriszta Pócsmegyer
photo_camera Mwajas Kriszta Fotó: Youtube/ Mwajas Kriszta

A szomszédos, hasonló méretű Szigetmonostoron 2006 óta a függetlenként induló Molnár Zsolt a polgármester, Pócsmegyeren sem indult pártszínekben politikus. Mjawas az együttműködésben bízva a következő időszakot annak szenteli, hogy a környező települések polgármestereit és Vitályos Esztert is megkeresse.

A falu vezetésében a szemléletváltást hangsúlyozza, amit a település saját bevételeinek növelésével, a helyiek bevonásával minőségi turizmus kiépítésével tervez megoldani. „Az ilyen kicsi települések iszonyatosan szoros nadrágszíjjal működnek, a pénz éppen a talpon maradásra elég”, mondja. A település főbb akadályait az elszigeteltségben - a szó szoros értelmében, hiszen Pócsmegyer a Szentendrei-szigeten van -, a rossz tömegközlekedésben és az aszfaltozottság hiányában látja. (Telex)