A magyar kormány nem akar önkényesen dönteni, társadalmi egyeztetést indít az amerikai katonák rendszámairól

POLITIKA
június 26., 18:06

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, tartalékos százados szerdán hőseisen válllata, hogy találkozik David Pressman amerikai nagykövettel, hogy a júliusi NATO-csúcs előtt átbeszéljék a közös biztonsági kérdéseket.

A találkozóról Pressman azt írta, hogy az Egyesült Államok üdvözli, hogy a magyar kormány foglalkozni fog az amerikai katonák gépjármű-regisztrációjának magyarországi kezelésével kapcsolatos, régóta fennálló aggályainkkal. Aztán Szalay-Bobrovniczky Kristóf bejegyzéséből kiderült, hogy a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hamarosan társadalmi egyeztetés indulhat arról a jogszabálytervezetről, ami alapján könnyített eljárásban kaphatnának magyar rendszámot a pápai légibázison szolgáló amerikai katonák.

photo_camera Fotó: Ambassador David Pressman/X

Az amerikai nagykövet idén márciusban panaszkodott arra, hogy a kormány már több mint három éve képtelen megoldani a rendszámtáblák kérdését. Akkor arra célozgatott, hogy a magyar kormány meg sem akarja oldani a problémát megsértve ezzel a védelmi együttműködési megállapodást. Így a fiatal katonák ahelyett, hogy rendszámtáblát kapnának a családi autóikra, arra kényszeríti őket, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek saját zsebből az ideiglenes regisztrációért. „Ez a beszéd nem a rendszámtáblákról szól. Hanem egy olyan szövetségesről, amely nem úgy viselkedik, mint a többi. Egy olyan kormányról szól, amely az Egyesült Államokat »ellenfélként« kezeli, miközben olyan politikai döntéseket hoz, amelyek egyre inkább elszigetelik a barátaitól és szövetségeseitől.”

Egyébként a magyar kormány kezdetben azt is társadalmi egyeztetésre fogta, hogy másfél évig nem volt hajlandó megszavazni a svéd NATO-csatlakozást. Szalay-Bobrovniczky megjegyzete azt is, hogy Magyarország a NATO elkötelezett és lojális szövetségese, ugyanakkor sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad a szövetség ukrajnai fegyverszállításokat és kiképzést koordináló szerepvállalásához, de nem is blokkolja azt.

A nem éppen idilli amerikai-magyar kapcsolatokra utalva Pressman felidézte a márciusi beszédét, amiben erről a viszonyról azt mondta: „Ez nem volt mindig így. És nem is kell, hogy így maradjon.”

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

Kiemelt videóink