Kiskorú megerőszakolásával vádolnak egy amerikai katonát Okinaván, júliusban állítják bíróság elé

külföld
június 26., 17:34

Egy amerikai katonát vád alá helyeztek egy tizenéves lány elrablása és megerőszakolása miatt Okinaván, a régió legnagyobb amerikai katonai támaszpontjának otthont adó japán szigeten, írja a BBC.

Az eset a lap szerint valószínűleg tovább szítja az amerikai katonai jelenléttel szembeni, régóta tartó helyi ellenállást – a szigeteken állomásozik a Japánban szolgáló 54 000 amerikai katona több mint fele.

A feszültséget szexuális erőszakok is táplálták - az egyik legnagyobb felháborodást, hónapokig tartó tüntetéseket kiváltó eset 1995-ben történt, amikor egy 12 éves lányt három amerikai katona megerőszakolt.

A mostani esetben egy 16 évesnél fiatalabb – ez Japánban a beleegyezési korhatár – korú fiatalról és a légierő egy 25 éves katonájáról van szó. A katona állítólag december 24-én bántalmazta a lányt, és a biztonsági kamera felvételei alapján azonosították, miután a lány családja feljelentést tett.

A helyi média arról számolt be, hogy a katona szolgálaton kívül volt, amikor állítólag egy parkban odalépett a lányhoz, és megkérte, hogy szálljon be az autójába, hogy beszélgethessenek. Ezután a saját házába vitte a lányt, ahol állítólag megerőszakolta. A férfi ellen március végén vádat emeltek, azóta a japán hatóságok őrizetében van. Az ügy első tárgyalását július 12-re tűzték ki.

A japán külügyminisztérium panaszt nyújtott be az Egyesült Államok japán nagykövetéhez, Rahm Emmanuelhez. Az ügy „nem csupán a lány méltóságának megsértése”, hanem „jelentős bizalmatlanságot is kelt” – mondta Denny Tamaki okinavai kormányzó.

Japánban állomásozik az amerikai hadserege Egyesült Államokon kívüli legnagyobb kontingense. Csak Okinaván körülbelül harmincezer amerikai katona van. A bázisok egyre inkább stratégiai jelentőségűvé váltak Washington számára, mivel Okinava közel van Tajvanhoz.

Kiemelt videóink