Miután sikeresen kiszorítottak mindenki mást az árampiacról, az állami MVM két hétre elérhetetlenné válik

gazdaság
június 26., 16:33

Június 25-én és 26-án meglepő emailt kapott az MVM számos ügyfele, vagyis miután a lakossági egyetemes gáz- és áramszolgáltatást ma már ez az egyetlen, állami tulajdonú cég nyújtja, lényegében a teljes magyar lakosság. Az állami energetikai holding ugyanis arról tájékoztatott mindenkit, hogy informatikai okokból

az MVM áramszámlázási rendszere július 1-jén 16 órától „előreláthatólag két hét időtartamra leáll”,

és ez érinti „a személyes, valamint az online ügyfélszolgálati és mobilapplikációs ügyintézést is” (de csak áramügyekben, a földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyintézésekre nincs kihatással a leállás). Magyarán július első két hetében szinte semmit nlsem lehet elintézni a lényegében monopolhelyzetben lévő állami áramszolgáltatónál.

A tájékoztatásuk szerint a leállás időszaka alatt

  • a hamarosan megszűnő és az új, áram-gáz közös online ügyfélszolgálaton és a mobilappon is csak „korlátozottan lehet áramügyeket intézni, így nem fog működni az online bankkártyás fizetés sem”;
  • ügyfélszolgálati irodáinkban sem lehet bankkártyával fizetni;
  • e-számla-igénylést vagy -lemondását sem tudnak fogadni;
  • aki diktálni szokta a villanyóra állását, az ebben a kábé két hétben nem fogja tudni sem mobilappon, sem online ügyfélszolgálaton, sem személyesen leadni az óraállást, csak telefonon tudja bediktálni azt.

A fenti lista első két pontja azt is jelenti, hogy július első két hetében csakis átutalással tudjuk kifizetni az MVM-es áramszámlát. Nyilván úgy, hogy az átutalás költségét megfizeti az ügyfél (ha éppen nem olyan számlacsomagja van, ahol ez ingyenes). Arra ugyanis nem felejtették el felhívni a figyelmet, hogy „minden számlát az első oldalon feltüntetett határidőre kell befizetni függetlenül a számla fizetési módjától”.

Az igazi nagy nehézséget azoknak okozza majd az extrém hosszúnak tűnő, kéthetes leállás, akik előre fizetős mérővel rendelkeznek. Ilyenek jellemzően a rászoruló, nehéz körülmények között élő, rendszeres pénzügyi, így fizetési problémával küszködő emberek. Nekik az MVM eléggé last minute kiküldött levele szerint most, hó végén, néhány napjuk van arra, hogy feltöltsék a villanyórájukat:

Előre fizetős mérőkhöz kapcsolódó információk: Kérjük, gondoskodjon időben a mérő előzetes feltöltéséről, mert 2024. július 1. 15:30 órát követően előreláthatólag két hétig nem lesz lehetőség tölteni sem online, sem a feltöltőpontokon az informatikai fejlesztések miatt.

Kiemelt videóink