Szabadon hazatért a Wikileaks-alapító Julian Assange

külföld
június 26., 16:21

Megköszönte az ausztrál kormányfőnek Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, hogy „megmentette az életét” – közölte szerdán Jennifer Robinson, Assange ügyvédje egy canberrai sajtótájékoztatón. Assange-t öt év vizsgálati fogság után kedden engedték szabadon a brit hatóságok, miután az amerikai hatóságok vádalku alapján lemondtak az ausztrál férfi kiadatásáról.

A WikiLeaks keddi beszámolója szerint Assange elutazott Londonból, és hazatért Ausztráliába. Egyelőre nem akart a nyilvánosság elé állni, felesége szavai szerint időre van még szüksége, hogy kipihenhesse magát.

Assange a canberrai reptéren
photo_camera Assange a canberrai reptéren Fotó: DAVID GRAY/AFP

Robinson elmondása szerint Anthony Albanese ausztrál kormányfő nagy erőkkel közbenjárt Assange szabadon bocsátása érdekében. Canberrai landolása után Assange rögtön telefonon beszélt az ausztrál miniszterelnökkel.

A most 52 éves Assange portálja 2010-ben hozzávetőleges becslések szerint több mint tízmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek. 2012-től hét éven át Ecuador londoni nagykövetségén élt politikai menekültként, majd Ecuador kiadta Nagy-Britanniának.

Ezután öt évet töltött kiadatási őrizetben a londoni Belmarsh börtönben, miután az Egyesült Államok kérte kiadatását a brit hatóságoktól. Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint ugyanis az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimekről és terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat.

Hosszas jogi eljárások után végül kedden olyan vádalku született, amelynek alapján Assange elismerte bűnösségét nemzetvédelmi dokumentumok megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára szőtt összeesküvésben, és ennek nyomán az eljáró amerikai bíróság 62 havi – vagyis a londoni kiadatási őrizetben töltött idővel megegyező időtartamú – szabadságvesztésre ítélte, és a büntetést így letöltöttnek nyilvánítja. (MTI)

Kiemelt videóink