Puccskísérlet volt Bolíviában, de gyorsan letartóztatták a lázadó katonai tábornokot

külföld
június 27., 04:38

Néhány órával azt követően, hogy rebellis katonák rohamozták meg a La Paz-i elnöki palotát a Murillo téren, a bolíviai rendőrség letartoztatta a puccskísérlet vezetőjét, Juan José Zúñiga tábornokot. Célja a „demokrácia átalakítása volt”, és bár saját bevallása szerint tiszteli Luis Arce elnököt, kormányváltást akart végrehajtani – írja a BBC. Zúñiga jelenleg is letartóztatásban van, és az ügyészség büntetőeljárást indított ellene. A tábornok a tér elfoglalásakor azt mondta: „visszaszerezzük a hazánkat. Egy olyan elit vette át az uralmat az országban, akik csak tönkretették azt”.

Az elnök elítélte a puccskísérletet, és felszólította a közvéleményt, hogy a demokrácia érdekében szervezkedjenek és mozgósítsanak.

Felfegyverzett rendőrök a La Paz-i Murillo téren
photo_camera Felfegyverzett rendőrök a La Paz-i Murillo téren Fotó: AIZAR RALDES/AFP

„Nem engedhetjük meg, hogy a puccskísérletek ismét emberi életeket követeljenek” – mondta az elnöki palotából küldött televíziós üzenetében.

Az elnök egyúttal azt is bejelentette, hogy új katonai parancsnokokat nevez ki, ezzel megerősítve a korábbi híreket, melyek Zúñiga elbocsátásról szóltak. A tábornok ugyanis nyíltan bírálta Evo Moralest, Bolívia korábbi vezetőjét.

Bár nyilvánvalónak tűnik, hogy a mostani eset egy egyszeri katonai felkelés volt, nem pedig széleskörű lázadás a hatalom ellen, mégis a következő hetek fogják ténylegesen eldönteni, hogy Zúñiga felkelése elszigetelt esemény volt-e.

Kiemelt videóink