Belgiumban 40 év után lezárták a brabanti gyilkosok utáni nyomozást

bűnügy
június 28., 14:38

A belga ügyészség bejelentette, hogy lezárja a több mint 40 éve tartó nyomozást annak a fegyveres bandának az ügyében, ami 1982 és 1985 között egy véres áruházi rablássorozattal félelemben tartotta az országot, és aminek 28 ember, köztük gyerekek estek áldozatul.

A „brabanti gyilkosok” – ahogy a média nevezte őket – Brabant tartományban követték el a fegyveres áruházi rablásokat. A támadások két hullámban zajlottak, az elkövetők a 28 halálos áldozat mellett 40 embert súlyosan megsebesítettek. Az ámokfutásukhoz használt fegyvereket a banda tagjai 1981 végén lopták egy brüsszeli csendőrlaktanyából.

A banda 1985-ben hirtelen beszüntette tevékenységét. A nyomozóknak ezután nem sikerült kézre keríteni az elkövetőket, és azt sem tudták megfejteni, miért kísérték a rablásokat példátlanul véres mészárlások. A nyomozás sikertelensége parlamenti vizsgálathoz vezetett, és több feltételezés látott napvilágot, hogy a banda tagjai vagy a belga, vagy külföldi állambiztonsági szervek megbízásából titkos küldetéseket hajtottak végre, esetleg politikai terrorizmust folytattak.

A belga szövetségi ügyészség a nyomozás lezárásáról szóló döntést bejelentve közölte: azonosított elkövetők hiányában a vádiratban arra a következtetésre kellett jutni, hogy a nyomozást meg kell szüntetni.

Esetleges bizonyítékok után kutatnak a csatornában 2017. október 26-án.
photo_camera Esetleges bizonyítékok után kutatnak egy csatornában 2017. október 26-án Fotó: Benoit Doppange/Belga via AFP

Ann Fransen szövetségi ügyész azt mondta: „Megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések.” A döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival. „Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük” – mondta.

Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie. (MTI)