Hétfőn egyszerre lesz hőségriadó meg másodfokú figyelmeztetés a heves zivatarok és jégeső miatt

időjárás
június 30., 10:42

Vasárnap délelőtt a vastagabb fátyolfelhőzet kelet felé fokozatosan elhagyja az országot, mögötte sok napsütés valószínű, amit az érkező szaharai por szűrtebbé tehet – írja előrejelzésében a HungaroMet. Csapadék nem várható. A délies irányú szél nagy területen megélénkül, főként az Észak-Dunántúlon erős lökések is lehetnek.

Hétfőtől pedig hevesebb zivatarok alakulhatnak ki a délnyugati és az északkeleti országrészekben. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is. Emiatt hét megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

Az ország többi megyéjére - Csongrád-Csanád és Békés vármegye kivételével - elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hétfő éjfélig zivatar kialakulásának veszélye miatt. Ráadásul eközben Csongrád-Csanád és Békés vármegyében hétfőn a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot, emiatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a két vármegyében.

Az előrejelzés szerint vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége, hétfőn pedig a déli óráktól elsősorban a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön várható zivatarok kialakulása. Ezeket pedig viharos szél, a hevesebb viharokat óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések, jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.