273 gyermekvédelmi dolgozót világítottak át az állami intézményekben

belföld
július 03., 05:16

Összesen 273 szakembert világítottak át az állami fenntartású gyermekvédelmi intézményekben a 444 által kirobbantott kegyelmi ügy nyomán, derül ki Rétvári Bence államtitkár írásbeli válaszából, amit Komjáthi Imre szocialista parlamenti képviselő kérdésére küldött.

Az államtitkár elmondása szerint az április 15-étől június 14-ig tartó, két fordulós átvilágítás kizárólag az állami fenntartású intézmények vezetőire terjedt ki, az egyháziakra nem. Az egyházi intézmények átvilágítását egy másik jogszabály, a július 1-től hatályos törvény alapján világítják át, de ennek a „feltételrendszerét” még nem dolgozták ki.

Mint írta, az állami intézmények esetében összesen 273 szakembert érintő pszichológiai vizsgálat elsődleges célja a „gyerekek védelmének legmagasabb szintű szakmai garanciájának biztosítása” volt. A vezetői kompetenciákat tesztekkel, helyzetgyakorlatokkal, interjúkkal, a pszichológiai minimumfeltételek vizsgálatával nézték. Végül, az alkalmasságot „a folyamatban közreműködő klinikai szakpszichológusokból álló bizottság” minősíti.

Nemcsak személyi, hanem intézményi ellenőrzés is volt, 530 gyermekvédelmi szakellátást biztosító helyszínen volt ellenőrzés, de ennek értékelése még nem történt meg. Rétvári hozzátette, hogy a munkáltató dönt majd annak a gyermekvédelmi intézményvezetőnek a sorsáról, akinek az alkalmasságával összefüggő minősítése ezt indokolja-

Az államtitkár azt további kérdésekre nem árulta el, hogy találtak-e pedofilokat az intézmények vezetésében, annyit mondott, hogy az intézményvezetők túlnyomó többsége alkalmasnak tekinthető a munkára. (Népszava)