A republikánusok elnökjelölő konvenciója előtt inkább nem hirdetnek ítéletet Donald Trump büntetőperében

külföld
július 03., 14:42

Július helyett őszre halasztották Donald Trump New York-i büntetőperében az ítélet kihirdetését a Stormy Daniels pornószínésznek adott hallgatási pénzről szóló ügyében. A lépést a volt elnök és republikánus elnökjelölt kezdeményezte még hétfőn. A halasztást a bűnvádat emelő kerületi ügyész sem ellenezte. A bíró eredetileg július 11-re tűzte ki a tárgyalást, azonban ez csak négy nappal előzte volna meg a Republikánus Párt országos elnökjelölő konvencióját, ahol Donald Trump hivatalosan is elnökjelöltté válhat.

Trump ellen azért emeltek vádat, mert 2016-os választási kampányakor egy kamucégen keresztül 130 ezer dollárt fizetett a pornószínésznőnek, hogy ne beszéljen korábbi viszonyukról.

Trumpot támogató póló Virginia államban
photo_camera Trumpot támogató póló Virginia államban Fotó: ZACH D ROBERTS/NurPhoto via AFP

Donald Trumpot május végén mondta ki bűnösnek az esküdtszék a többi között üzleti iratok meghamisításának bűncselekményében, ami hallgatási pénzek 2016-os kifizetéséhez kapcsolódott.

Donald Trump és jogi képviselői hétfőn kérték az ítélethirdetés elhalasztását, és ezzel egy időben a bűnösséget megállapító esküdtszéki döntés megsemmisítését is. A kérelem benyújtása egybeesett a Legfelsőbb Bíróság aznap hozott döntésével arról, hogy csak azokért a tetteiért vonható büntetőjogi felelősségre, amiket nem hivatalos személyként tett meg. Hivatalos elnöki döntéseiért viszont mentelmi jog jár neki.

Alvin Brag kerületi ügyész kedden közölte, nem lát jogi alapot a Donald Trump bűnösségét megállapító ítélet megsemmisítésére, de a büntetés mértékéről szóló bírósági tárgyalás elhalasztását nem ellenzi. Juan Merchan bíró kedden közölte, hogy helyt adott a kérelemnek, és szeptember 18-án délelőtt 10 órára tűzi ki a büntetési tételről szóló új tárgyalást. (BBC/MTI)