Történelmi csúcsra értek a magyar háztartások tartozásai

gazdaság
július 03., 15:24

A magyar háztartások májusban bő 90 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot, ami történelmi rekord - írja a jegybank adatai alapján a Bank360.

Idén májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ami 2022 májusa óta a legmagasabb értéknek számít. Ebből 102 milliárd forintot ment használt lakás vásárlására, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot pedig egyéb célra vették fel.

A lap szerint a növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy májusban kétéves mélyponton volt a lakáshitelek kamata. Az átlagos lakáshitelé 6,53 százalékos volt, míg a használt lakásoké egy éven túli kamatfixálással 6,18 százalékosra csökkent. Azonban a következő hónapokban ezek a kamatok emelkedni fognak, mivel az önkéntes THM-plafont csak június végéig vállalták a bankok. Már július előtt is volt arra példa, hogy ajánlataik egy részében a 7,3 százalékos THM fölé mentek a bankok, júliustól pedig az OTP általános kamatemelést hajtott végre, amivel az eddigi plafon fölé vitte ezeket a hiteleit.

A fogyasztási hiteleknél májusban a szerződéses összeg meghaladta a 111 milliárd forintot, ami másfél éves rekordnak számít. Személyi kölcsönökből majdnem 72 milliárd forintnyi értékesítettek. Összesen több mint 27 ezer ilyen szerződést írtak alá, utoljára 2019 szeptemberében volt hasonlóan népszerű ez a hitel.

Idén havonta nagyjából 2000 házaspár igényelte a babaváró támogatást, májusban is 1931-en szerződtek a bankokkal. A szerződéses összeg meghaladta a 21 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a maximális 11 milliós összeget veszik fel.